Skořicové lívanečky s jablečno-hruškovým rozvarem (verze bez lepku a vajec)

Ingredience

  • 200g ovesných vloček (lze zakoupit rovněž bez lepku) (já nejraději používám Kölln výběrové ovesné vločky, bohužel nenesou označení bezlepkové)
  • 3 lžíce pohankové mouky hladké
  • 2 vejce (vejce lze zcela nahradit banánem, vanilkovou hraškou, avokádem, dýňovým pyré, tapioka škrobem, agarem, ale i kombinací jablka a cizrny, v jakém poměru naleznete zde: http://navlnechuti.cz/29-2/)
  • datlová pasta dle potřeby či jiné sladidlo či banán
  • 500ml rýžovo-kokosového mléka Provamel či jiného rostlinného mléka, lze i z vody, ale nám nejvíce chutná domácí kokosové či právě zmíněné Provamel, které nezanechává žádnou pachuť
  • 1 lžička skořice
  • 2-3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • tuk na potření pánve, já používám koko Ghí či bio České ghíčko

obměna

  • 200-220g ovesných vloček (ovesné vločky můžeme nahradit libovolnou moukou, kterou běžně používáme např. špaldovou T630 či klasickou hladkou, ale i jednodruhovými např. pohankovou, pokud je v těstě vejce, tak bez obtíží, pokud potřebujeme recept bez lepku a vajec, tak lze připravit i tuto variantu, dát 2-3 banány a pohankovou mouku)
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 1 lžička skořice
  • 3-4 lžíce žitné mouky jemně mleté
  • 500-600ml rýžovo-kokosového mléka
  • 2-3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

Bezlepková, bezmléčná  a bezvaječná verze pokud jsou tolerovány bezlepkové ovesné vločky (mnořství na 2-3 snídaně dětské)

  • 100g ovesných vloček
  • 3 banány
  • skořice na špičku lžičky
  • 250ml rostlinného mléka, já dala mandlové Dm
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku

zde je příprava jednoduchá, vše nandáme do vysoké mísy a vše rozmixujeme a upečeme.

 

 

přeliv – rozvar z ovoce

  • jablka, hrušky dle potřeby
  • 1 lžička skořice
  • lžíce javorového sirupu
  • případně jiné ovoce nebo milujeme s Ghítelou

 

Příprava

Možností kombinací těsta a náplní je nesčetně, proto lívance tak miluji a ráda kombinuji různé chutě, teď na zimu milujeme skořicové variace s jablečno-hruškovým rozvarem. Náš malý se může po takové snídani utlouct a my také.

Hustota těsta je závislá na druhu použití rostlinného mléka, mouky, hodně dělá také pánev, lívanečník nepoužívám, mám pánev od Tescomy na palačinky a na té se mi ještě nestalo, že bych lívance neotočila. Pokud je těsto trhavé, stačí přidat namleté vločky navíc či mouku.

Pokud máte ráno málo času můžete si připravit těsto večer předem, což je ideální i kvůli fermentaci a celkového trávení, navíc je to úžasné, ráno pouze vytáhnete těsto z lednice a rovnou pečete.

Navíc příprava zabere pár minutek, vše nandáme postupně do vysoké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem, případně můžeme využít i mixéru, dle vybavení domácnosti.

Tak jdeme na to, rozklepneme vejce, přidáme skořici, datlovou pastu, mléko, vločky, kypřící prášek, můžeme přidat banán, ale nemusí být (banán lze nahradit avokádem). Vezmeme tyčový mixér a vše rozmixujeme, dle konzistence těsta přidáme pohankovou mouku, případně jinou námi oblíbenou, já dala navíc pár lžic, opět rozmixujeme. Rozpálíme pánev, kterou lehce potřeme tukem, já miluji koko Ghí či bio České Ghíčko, ta vůně je úžasná a zdravé tuky jsou třeba.

Lívanečky rovnoměrně opečeme, během pečení si můžeme připravit náplň, já oloupala jablka, hrušky, nastrouhala nahrubo a prohřála s javorovým sirupem a skořicí.

A již jen stačí naservírovat lívanečky na talíř, přidat rozvar a dopřát si tu dobrůtku, úžasná snídaně.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí:většinou nestíhám počítat, ale vyjde nám pro 3 osoby na snídani

Čas přípravy: 30 minut

 

Nejraději používám tyto ovesné vločky.

Bio české Ghíčko – přepuštěné máslo, které je zbaveno jak bílkovin kravského mléka, tak laktózy, jeho výhodou je dlouhá trvanlivost, úžasné vlastnosti jak na pečení, smažení či vaření, široké využití, velmi zdravý tuk, které znaly již naše babičky, pozor u těžkých alergiků, stopy mohou vadit.

koko Ghí – směs českého ghíčka a kvalitního kokosového oleje

 

Ghítela: Zdravější alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Mnou používaná Tescoma pánev na lívance či palačinky: Pánev na palačinky i-PREMIUM ø 26 cm – https://eshop.tescoma.cz/panev-na-palacinky-i-premium-oe-26-cm?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=1-2)+BM+-+PLA+-+P%c3%a1nve&utm_content=Tescoma+p%c3%a1nev+na+pala%c4%8dinky+i-premium+%c3%b8%e2%80%a6&utm_term=tescoma+p%c3%a1nev+na+pala%c4%8dinky