Ingredience
- 250g vařených jáhel
- 4 dalte
- 2 hrsti kešu ořechů, nepražených, nesolených
- mletá skořice na špičku lžičky
- mandlové mléko Provamel dle potřeby
- 100g čerstvých třešní bez pecek
- třešně na ozdobení dle potřeby
Příprava
Velké děkuji se pojí právě s tímto receptem na lahodný dezertík. Chtěla bych poděkovat Ivetě Veselé, která je profesionální fotografkou. Ivetiných služeb využívám pro rodinné focení. Příjemná, milá, sympatická a velmi ohleduplná paní fotografka. Ukázala mi, že jde s fotkami vytvářet neuvěřitelné věci. Za to ji patří velké děkuji. Pokud budete hledat kvalitní služby, příjemné prostředí a přístup, vřele doporučuji foto-iveta.cz Děkuji.
A nyní se pustíme do přípravy dezertu. Já jsem měla jáhličky již připravené. Když je plánuji jako přílohu, uvařím jich více a následně z nich vytvářím dezerty. Pokud nemáte vařené, nevadí, jejich příprava je snadná a poměrně rychlá, zvládne to každý.
Jáhly několikrát propláchneme a spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Následně jáhly zalijeme dvojnásobným množstvím vody, vaříme společně se skořicí a datlemi, přibližně 15-20 minut, ideálně do odvaření veškeré vody. Pokud by ji bylo příliš, nechte vodu odvařit, případně přeceďte. Následně přiklopíme a necháme vsáknout zbylé množství vody. Vychladlé jáhly rozmixujeme dohladka společně s kešu ořechy a dle požadované konzistence přidáme mandlové mléko, důkladně vyšleháme. Z třešní si vyšleháme hladké pyré, které nalijeme do pohárků, na pyré již jen navrstvíme směs jáhel, kešu ořechů, datlí a skořice, ozdobíme vypeckovanými třešněmi, pokapeme šťávou z třešní.
Poznámka
Maminky si mohou do směsi přidat dle vlastní chuti Monin sirup, případně třešňový likér Bols Cherry, to už nechám na vás.
Dobrý den, Jitko, chtěla bych se poradit ohledně vaření jahel, aby výsledná konzistence po mixování byla hladká. Zatím se mi to nikdy nepodařilo a jsou tam jakoby tvdrší kousky. Navíte co s tím? Vařím i 25 minut, tekutiny dávám spíš víc, ale určitě 1:2. Děkuji moc, Váš blog je velká ispirace! Radka
Hezký den, hodně se doporučuje kvůli lepší stravitelnosti jáhly máčet předem (ideálně přes noc), má to vliv na konzistenci, stravitelnost i dobu vaření. Já vařím jáhly od oka, dle návodu by se měly vařit v poměru 3:1, já odvařím vždy většinu tekutin a nechám lehce po dně vody. Nenechávám dlouho vychladnout jen asi 5 minut, přiklopím a následně ihned mixuji s ovocem, nemám nijak výkonný mixér a vždy se povede dohladka našlehat. Buď s rostlinným mlékem rovnou vařím nebo ředím dle požadované konzistence dezertu. Jsem moc ráda, že je blog pro vás inspirací.