Velikonoční beránek s medem, mrkví a ořechy (bábovka, muffiny)

Ingredience

  • 5 vajec
  • 300g špaldové mouky hladké
  • 130g másla, případně alsanu bio, či Ghí
  • 150 panely či jiného sladidla
  • 3 lžíce medu
  • 1 střední mrkev
  • 2-3 hrsti vlašských ořechů
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 hrnek rostlinného mléka  (200-250ml rostlinného mléka dle savosti mouky)

 

Příprava

Velikonoce se prostě bez beránka neobejdou, a tak i my jsme si jednoho udělali, náš malý pořád chodil a prosil „maminko pojď uděláme beránka“, těm kukadlům se prostě říct ne nedá. A tak jsme spáchali jednu z našich nejoblíbenějších variant těsta.

 

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko, já použila mandlové. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku příliš nemíchat a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo.

A nyní již jen lehce vmícháme do připravovaného těsta najemno nastrouhanou mrkev (lehce vymačkáme šťávu před přidáním) a nakonec našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já měla silikonovou formu, tudíž jsem měla o práci méně, vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Necháme vychladnout.

Přeji krásné Velikonoce.

 

 

Poznámka

Počet porcí: 1 beránek, vnitřní rozměry,  forma 28cm délka, šířka v nejširším bodě přes hlavu 14cm, hloubka 9cm.

Čas přípravy: 1 hodina 20 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !