Zeleninová polévka

 

 Ingredience

  • řepkový olej dle potřeby
  • 1 malý květák
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • 1/2 batátu
  • 1 bílá ředkev
  • 40g pórku
  • majoránka
  • bazalka na ozdobení
  • mořská sůl
  • 1,5 litru vody

Příprava

Přes zimu se snažím kombinovat zeleninu s majoránkou, která je velmi cenným kořením obzvlášť v tomto období, kdy nás trápí chřipky a navíc povzbuzuje chuť k jídlu a tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Doporučuje se jako inhalace nebo jako přísada při rýmě, astmatu a prochladnutí. No a tak vznikla tato polévka.

Zeleninu očistíme, rozkrájíme, krátce prohřejeme na řepkovém oleji, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, osolíme a přidáme majoránku a krátce povaříme.

Poznámka

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Pro děti od 1 roku

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a koli obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/