Zeleninová polévka z kořenové zeleniny, pórku, cibulky a zázvoru, zahuštěná hraškou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1 bílá cibule
  • 4 mrkve
  • 1/4 pórku
  • 1 petržel
  • 30g celeru
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce hrašky na zahuštění
  • mořská sůl
  • 1,5 litru vody

Příprava

Bohužel ani nám se nevyhnula chřipka, zatím trápí jen mě, ale aby neknokautovala i další členy domácnosti snažím se všemi silami podpořit jejich imunitu. Dnes v hlavní roli zeleninka a zázvor.

Na Českém Ghíčku orestujeme cibulku, přidáme pokrájenou zeleninu, část pórku a krátce prohřejeme a zalijeme vodou, osolíme, přidáme hrašku. Vaříme do změknutí zeleniny a ke konci přidáme zbylý pórek, krátce prohřejeme, stáhneme z plotny a přidáme nastrouhaný zázvor.

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku. Jedna polévková lžíce hrašky 30g zahustí 1,5 litru vody.

Poznámka

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Pro děti od 1 roku

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/