Amarantový dezert s borůvkami, hruškou, banánem a smetanou

 

 Ingredience

  • 1-2 banány
  • 1 hruška
  • 2 hrsti borůvek
  • 80g amarantu
  • voda dle ptořeby
  • kokosová smetana Soyatoo ke šlehání – dle potřeby (případně rýžová soyatoo)
  • jahody na ozdobení

 

Příprava

Amarant se stále drží mezi TOP obilovinami našeho strávníčka. Je pravda, že je chutí velmi výrazný a je třeba jej kombinovat s výraznými ingrediencemi. Amarant je skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E, tuky jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Amarant má jemnou oříškovou chuť, vhodný je jako příloha, nasladko do kaší.

Amarant propláchneme a dáme vařit. Při vaření prská, takže podléváme a mícháme, a pokud možno vyvaříme co nejvíce vody, jinak by amarant byl po spojení s ostatními surovinami tekutý. I když i tomu se dá pomoci přidáním chia semínek. Osvědčilo se mi přivést amarant k varu a pak stáhnout, přiklopit a občas míchat. Vaříme přibližně 20 minut. Po uvaření přidáme banán, hrušku, borůvky a vše rozmixujeme, naplníme do pohárů, ozdobíme smetanou a jahodami.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 45 minut

 

Více o amarantu se dočtete s sekci články: amarant