Ingredience
- 100g žitné mouky
- 150g špaldové mouky jemně mleté (případně můžeme nahradit mouku v celém poměru a to 250g polohrubé mouky, dozajista půjde i bezlepková verze například pouze z rýžové mouky nebo mix pohanková/rýžová jen bude třeba ubrat mouku přibližně o 40g, bezlepkové mouky mají vyšší savost)
- 4 vejce
- 220-250ml vlažné vody dle savosti těsta
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
- špetka soli
- 120g panely či jiného sladidla
- nasekané hořké čokolády na vaření – Vivani, Troubelice i jiné kvalitní dle potřeby, přibližně 100g
- na brumíky pro obarvení tlapek, oušek, bříška trošku kakaového prášku
Příprava
Brumíci, muffiny asi nikdy neomrzí, jsou rychlé a tak akorát do ruky. V tomto receptu vám do poznámky uvedu naše oblíbené, na webu je nepřeberné množství univerzálních korpusů, které lze použít jak na přípravu muffinů, tak brumíků.
Tyto muffiny, brumíci jsou pro mlsné jazýčky i když s použitím vysokoprocentní čokolády by se dalo říci, že až tak hříšné nejsou, jsou velmi lehké, nadýchané a hotové než bys řekl švec.
Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, špetku soli. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Když máme těsto připravené, přidáme do něj nasekanou hořkou čokoládu a zamícháme, tím docílíme, že se nám čokoláda nerozpustí. Nalijeme do forem na muffiny, já používám silikonové nebo od Tescomy plech na muffiny, který se nemusí vůbec vymazávat.
Já jsem pro dekoraci přidala na povrch maffinů nasekanou čokoládu, která se pečením rozpustí.
Zbytek těsta jsem použila na brumíky (jelikož jsem je plánovala, část těsta jsem si před přidáním čokolády odlila), část těsta jsem si obarvila kakaovým práškem, nejdříve jsem dokreslila detaily, tlapky, čumáček a pak zalila zbylým těstem, do kterého jsem také přidala nasekanou čokoládu.
Připravené muffiny a brumíky vložíme do trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí, brumíci jsou o něco dříve, těsto hlídáme ať se nepřesuší.
Necháme vychladnout a pak už jen vychutnáme u dobré kávy či čaje.
Poznámka
Počet porcí: 12 muffinů a 3 brumíci, formu na brumíky mám z prodejny Orion
Forma 12 muffinů DELÍCIA GOLD 39×28 cm – TESCOM
Jedná se o dražší formu, ale vyplatí se, jsem s ní maximálně spokojená, žádné těsto se mi v ní zatím nepřichytilo.
https://eshop.tescoma.cz/forma-12-muffinu-delicia-gold-39×28-cm
Brumíci slazeny pouze ovocem a čokoládou, lze vynechat ořechy i čokoládu
Brumíci – muffiny – bez vajec, lepku, mléka, soji
Ingredience
- 150g pohankové mouky
- 170g bio banánového pyré
- 40g Českého Ghíčka bio
- 250ml mandlového mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70g lískových oříšku
- 2 lžíce Vivani hot chocolate
Postup přípravy zde:
Brumíci s lískovými oříšky, raw čokoládou a Ghíčkem, brumíci s banánem a Ghíčkem
Brumíci slazené pouze ovocem – bez mléka
Ingredience
- 3 vejce
- 50g Alsanu bio (náhražka za máslo) či Ghí
- 50g žitné mouky celozrnné, jemně mleté ( malé děti by celozrnné výrobky neměly, u dětí minimálně do 2 let použijte pouze špaldovou mouku)
- 200g špaldové mouky T 1050
- 150ml šťávy z hroznů
- 80ml mandlového mléka Provamel
- 1/2 vanilkového lusku – vanilka z něj
- 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- kakaový prášek či karob dle potřeby
postup zde
Brumíci bez lepku a mouky
Ingredience
- 2 vejce
- kokosový cukr dle chuti
- 4 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/)
- 2 čajové lžičky karobu
- kypřící prášek s vinným kámen bio nebio bezlepkový
postup zde
Muffiny – bez bkm, vajec – lze upravit i pro bezlepek
Banánovo skořicové muffiny s kešu banánovým krémem a čokoládou