Ingredience
- 3 vejce
- 50g Alsanu bio (náhražka za máslo)
- 50g žitné mouky celozrnné, jemně mleté ( malé děti by celozrnné výrobky neměly, u dětí minimálně do 2 let použijte pouze špaldovou mouku)
- 200g špaldové mouky T 1050
- 150ml šťávy z hroznů
- 80ml mandlového mléka Provamel
- 1/2 vanilkového lusku – vanilka z něj
- 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- kakaový prášek či karob dle potřeby
Pokud potebujete těsto na Brumíky bez vajec a lepku, použijte tento recept: bez lepku, mléka a vajec pokud není podmínkou bezlepkovost, lze použít špaldovou mouku,
Alternativy pro náhradu vajec jsou banán či jablečné pyré, více alternativ zde: http://navlnechuti.cz/29-2/
Příprava
Jelikož jsme měli naplánované odpolední cvičení, potřebovala jsem připravit rychlou svačinku do ručičky, rozhodla jsem se pro brumíky a muffiny. Většinou připravuji svačinky z kombinace rýžové a pohankové mouky, ale jelikož nemáme jistotu u pohankové mouky u jednoho chlapečka, volila jsem raději mouky, které nejsou ve skupince problémové. Dětičky si moc pochutnaly a to pro mě byla největší odměna.
Jelikož jsme měli naplánované odpolední cvičení, potřebovala jsem připravit rychlou svačinku do ručičky, rozhodla jsem se pro brumíky a muffiny. Většinou připravuji svačinky z kombinace rýžové a pohankové mouky, ale jelikož nemáme jistotu u pohankové mouky u jednoho chlapečka, volila jsem raději mouky, které nejsou ve skupince problémové. Dětičky si moc pochutnaly a to pro mě byla největší odměna.
Vejce vyšleháme s tukem, za stálého míchání přisypeme mouky, přilijeme odšťavněnou šťávu z hroznů, mandlové mléko, přidáme vanilku, kterou jsme vyškrábli z vanilkového lusku, přisypeme kypřící prášek a vyšleháme. Část těsta si odebereme a obarvíme jej kakaovým práškem, tmavý krém budeme potřebovat na čumáčky, bříška, ouška a tlapky. Jelikož mám pouze jednu formu na 6 brumíků a nechtělo se mi čekat, odlila jsem si polovinu světlého těsta, ze kterého jsem připravila borůvkové muffiny, které jsem však nestihla vyfotit, bohužel nebyl čas a spěchali jsme na kroužek. Postup byl totožný jen jsem před pečením pohodila do muffinů borůvky.
Vezmeme si formu na brumíky, tmavým těstem vyplníme čumáčky, ouška, tlapky a bříška, zalijeme světlým krémem.
Když máme dobojováno, vložíme formu s brumíky do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí. Před vyklopením necháme vychladnout.
Poznámka
Počet porcí: 15
Čas přípravy: 45 minut
Složení Alsanu bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej *
V bio Alsanu je ten lecitin slunečnicový a olej palmový, kokosový a řepkový (zbytek složení odpovídá), český překlad má tyto chyby (což je trestuhodné). Dle výrobce složení je: Palmfett*, Kokosfett*, Rapsöl*, Wasser, Karottensaftkonzentrat*, Emulgator Sonnenblumenlecithin, Zitronensaftkonzentrat*, kaltgepresstes Zitronenöl*.
Moc děkuji za upozornění, musím poupravit, děkuji Kateřino.
Dobrý den. Chtěla bych udělat tyto brumíky synovi, nově drží dietu bez BKM a chtěl by jíst to, co mají ostatní děti. Není mi jasné, jak vyšlet vejce s tukem. Musí být obojí pokojové teploty, anebo vyšlehám nejprve tuk a potom zašlehávám vejce? Vždy jsem šlehala jen s cukrem…
děkuji.
Dobrý den paní Jano, vejce klepnu celé do misky a šlehám s povoleným tukem, někdy vyndavám vejce z lednice a nechávám odstát na lince a někdy ne, nepozorovala jsem rozdíl 🙂
moc děkuji, jak přijde synek ze školky, tak se na to vrhneme 🙂
Brumici nam chutnali, syn je do sebe hazel a evidentne mu v nich cukr nechybel. Sladila jsem hruskovou stavou, hroznovou v nestrezeny okamzik manzel vypil 🙂 Jen priste musim dat testa mene, maji „hrb“, pritom jsem dala 12 brumiku a 6 muffinu. Asi mam mensi medvidky ve forme.
Dobrý den,
Máma v kuchyni Barbora mi dala odkaz na Vaše stránky a jsou úžasné. Dceři totiž včera zjistili alergii na kravské mléko. Tudíž rychle dávám dohromady co nejvíce informací jak co nahrazovat, péct, vařit a tak. Zjistila jsem totiž, že i do školky budu muset Aničce občas připravit něco s sebou, protože týdenní menu je málokdy bez mléčných výrobků a tak. A Brumíky miluje, takže tohle je super. Jen mě napadlo, že normální brumíci jsou plnění, tak jestli by to nešlo udělat tak, že bych dala část těsta, přidala lžičku Nutelly co není skutečná Nutella (Ghítela či doma udělaná Nutella), dala druhou část těsta a pak teprv dala do trouby. Co myslíte?
Hezký den, určitě by neměl být problém přesně jak píšete dát část těsta, následně náplň a uzavřít těstem ať už dáte domácí marmeládu či Ghítelu, jsem moc ráda, že se vám web líbí, budu moc ráda když si najdete čas a dáte vědět jak se zadařilo 🙂
Dnes upečeno. Vizuelně to ještě budu muset poladit, protože jsem formu hodně naplnila, takže jsou to trochu obříci 🙂 Ale chuťově i s Ghítelou jsou mňamkózní. A dcera byla nadšená. Krom Brumíku jsem ještě udělala zajíčky a berušky, protože mám silikonové jarní formičky. Takže spokojenost veliká 🙂
Jeee, tak super, myslela jsem na vás, tak to mám velkou radost 🙂 tak ať chutnají berušce 🙂