Cupcake dortíky a dort s červené řepy, nutelou z červené řepy, vegan potahovací hmotou(Helouvín, univerzální korpus)

Ingredience

korpus

  • 120g červené řepy, upečené, oloupané
  • 50g kakaového prášku
  • 80g panely či jiného sladidla
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • 40g Bio Českého Ghíčka , vegané alsan bio, případně olej 1 -2 polévkové lžíce, případně pokud je tolerováno tak máslo
  • 50g žitné mouky
  • 160g špaldové mouky jemně mleté
  • 250ml vody

tuk na vytření formy a hrubou mouku na vysypání formy

*lze použít i bezlepkovou mouku a to například pohankovou, ale ne celozrnnou je velmi výrazná – většinou ji dávám o 40g méně než klasické mouky, hodně saje, ale zde je žitná, která saje rovněž – pohankové mouky postačí 200g, přípdně lze namíchat s rýžovou moukou polohrubou půl na půl.

Krém, zde dvojitá dávka

Ingredience

  • hrst kešu ořechů, nesolených, nepražených – přibližně 20g
  • hrst arašídů, nepražených, nesolených – přibližně 20g
  • 1 červená řepa, žádný obr – množství můžeme upravit dle vlastní chuti
  • 50g kvalitní hořké čokolády, např. Vivani, Troubelice
  • vanilka z jednoho vanilkového lusku, pokud neseženete můžeme vynechat
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • pokud bude potřeba můžeme dosladit medem, vegani javorovým sirupem

 

Pokud nemáte čas nebo hledáte obměnu k pomazánce na tento dort lze použít Ghítelu a to buď lískooříškovou nebo arašídovou, obě se sem skvěle hodí. Vegané případně vegan pomazánku lískooříškový krém či arašídový…

 

Příprava

Delší dobu nás doma baví ducháčci a různé blbinky, Helouvín neslavíme, ale teď se to skvěle tématicky hodí. Experimenty s bezvaječnými těsty jsou pro mě výzvou, moc dobře vím jak je těžké udělat korpus, aby se dal jíst. Tento je rozhodně prudce jedlý a klidně bych tento dortík zbodnula sama. Kombinace s Nutelou z řepy je senzační a skvěle to k sobě ladí. Červená řepa dokáže skvěle nahradit vejce jako pojivo, navíc není v těstě poznat a těsto je krásně vláčné.

Příprava domácí nutely z červené řepy:

kešu ořechy a arašídy si předem namočíme, ideálně na 8 hodin, zbavíme se tak kyseliny fytové, která jinak odvádí užitečné minerály z těla, zejména vápník, a to při alergii na mléčné výrobky rozhodně nepotřebuji. Při samotné přípravě ořechy propláchneme, přecedíme, vložíme do vyšší nádoby, kde budeme mixovat, přidáme upečenou, nastrouhanou červenou řepu (omyjeme řepu, zabalíme do alobalu, pečeme na 200-250°C přibližně 45 minut, když je řepa měkká, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme), ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu, vanilku, kakaový prášek, vše společně důkladně našleháme, opakujeme vícekrát.

Pokud máme potřebu můžeme dosladit, nejlépe tekutým sladidlem, medem, javorovým sirupem. Připravenou pomazánku skladujeme v lednici a následně použijeme třeba na pečivo či jako krém, náplň do sušenek, jako náplň do brumíků… fantazii se meze nekladou. Vzniklou pamazánku, krém necháme vychladit.

 

A nyní k přípravě korpusu, červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na plechu přibližně 1 hodinu na 200-220°C, po upečení necháme vychladnout, následně oloupeme a nastrouháme do mísy najemno.

K nastrouhané řepě přidáme kakaový prášek, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, tuk, žitnou a špaldovou mouku, začneme s pomocí vařečky míchat a během mísení surovin přilijeme vodu. takže strašně jednoduchá příprava, vše smíchat dohromady.

Tento druh těsta je hutnější a budeme mu muset pomoci stěrkou, do tukem vytřené a moukou vysypané formy s pomocí stěrky přendáme těsto, já si těsto odebrala na mini dortíky. Formy s těstem vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut. Korpusy necháme vychladnout.

 

Následně ozdobíme připraveným krémem z řepy. Dort jsem jen seřízla a potřela krémem, cupcake zrovna tak a připravila ozdoby z potahované hmoty.

Určitě bude luxusní kombinace ještě s čokoládou, korpusy polít a až pak přidat ozdoby, bohužel tolik času už jsem neměla, tak snad příště.

Nazdobený dort a cupcake dáme vychladit a pak už jen servírujeme.

 

Ozdoby jsem tvořila ručně z potahovací hmoty MASSA TICINO.

Potahovky moc nemusím, ale tato je chuťově nejlepší co jsem kdy jedla, není přeslazená a fakt chutná.

Hmota MASSA TICINO. Jsou použita AZO FREE barviva z přírodních zdrojů. Rozpracování je velmi jednoduché,
proto s ní můžete ihned pracovat. Má velmi jemnou strukturu, přesto se netrhá, nepraská a nerosí. Výborně se s hmotou potahuje – stačí pouze slabá vrstva, je elastická. Nevysychá během opracování. Hmota MASSA TICINO – Lze zamrazovat, má jemnou vanilkovou příchuť (hnědá – čokoládovou příchuť), neobsahuje mléko, je bezlepková vhodná pro vegetariány a vegany. Docílení jiných odstínů je velmi jednoduché. Hmoty se jednoduše dobarvují nebo pojí s jinými odstíny hmot MASSA TICINO. vyrábějí se o různé gramáži a barvách, já si beru vždy bílou 1kg a tu si pak obarvím přírodními prášky například ze špenátu či řepy. kakaového prášku…

S hmotou se pracuje velmi hezky, testovala jsem ji i po vyndání z mrazáku a tam se musí přidat jen moučkový cukr, případně nechat chvíli na vzduchu.

Objednávám dle aktuální cenové výhodnosti na různých e-shopek.

 

například zde: https://www.toppotraviny.cz/search.asp?pro_state_fk=&pro_frost_fk=&searchText=massa+ticino&doSearch=Vyhledat

 

Massa Ticino cukrářská poleva bílá 1 kg

Massa Ticino - hnědá 250g - EXPIRACE 04/17

 

 

Poznámka

Korpus je krásně vláčný a univerzální.

Počet porcí: 2 mini dortíčky, dortová forma o průměru 16 cm, mohla by být větší.

Čas přípravy: 1 hodina bez zdobení a pečení řepy.