Jablečný koláč s jablky s nádechem pomeranče a perníkového koření (univerzální korpus – hrušky, švestky…)

Ingredience

korpus

  • 60g dýně hokaido nastrouhané najemno
  • 80g panely či jiného sladidla
  • 1 pomeranč, kůra z něj + 1/2 šťávy z pomeranče
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetku vanilky, já mám mlýnek – nemusí být
  • 250g špaldové mouky jemně mleté + mouku na podsypání – zhruba 3 hrsti, aby se těsto nelepilo na ruce
  • 60g Ghí, alsanu bio či másla, případně jiného tuku (vegané alsan bio či jiný rostlinný tuk)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • olej a hrubou mouku na vysypání plechu

Náplň

  • druhá polovina šťávy z pomeranče
  • 8 jablek – zde lze použít více alternativ – hrušky, švestky…
  • skořice – já dala 1 lžičku
  • 1 lžíce panely či jiné sladidlo
  • trošku vody

Množství cukru lze pochopitelně upravit, malým dětem lze zcela vynechat.

*určitě půjde obměna mouky za pohankovou jen tam se pere pomeranč s výraznější chutí pohankové mouky, určitě nevolte celozrnnou, takže tam bych volila namíchat s rýžovou polohrubou s vyšší převahou rýžové mouky, postačí o 40g méně nevo přímo bezlepkovou červenou směs od DovesFarm. Obdobou je tento pohankový korpus jen tam není perníkové koření a pomeranč a navíc vlašské ořechy, které lze vynechat .http://navlnechuti.cz/pohankovy-medovy-jablecno-skoricovy-kolac-s-vlasskymi-orechy/

Příprava

Jablíčka, dýně, skořice, perníkové koření, pomeranče, prostě to jsou vůně podzimu. Všechny tyto ingredience jsou nyní aktuální a já měla vše při ruce. Dýně je nyní u nás hlavní ingrediencí a navíc je skvělá jelikož dokáže nahradit skvěle vajíčka.

Tento korpus je nádherně voňavý a hodí si nejen pro jablka, ale i hrušky, švestky… Díky snoubení chutí a propojení s panelou má navíc lehce karamelový nádech, doma se po něm jen zaprášilo je naprosto luxusní.

 

Příprava je velmi snadná a my ji zvládly společně s mojí dcerkou Gábinkou v nosítku, která dnes neměla úplně svůj den. Každopádně tento koláč nám rychle spravil náladu a náš malý, tak ten mi ozobával z koláče jablka až jsem jej musela odehnat, zbořil pěkný kousek s odezvou „maminko schovej mi prosím na zítra“.

Takže jej určitě vyzkoušejte a já budu ráda když mi napíšete zda vám chutnal.

 

Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku pokud máme, pokud ne lze vynechat, přidáme špaldovou mouku  prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice, já s ním potřebovala dělat hned takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo.

 

Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran, vytvarovala okraj pro náplň.

A nyní se již jen pustíme do náplně, oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody asi tak 3 polévkové lžíce, skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára.

Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.

 

 

 

 

 

Poznámka

Počet porcí: průměr formy 25cm

Čas přípravy: 60 minut i s pečením

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/