Domácí „Nutela“ z červené řepy, arašídů, kešu, vanilky, čokolády

Ingredience

  • hrst kešu ořechů, nesolených, nepražených – přibližně 20g (když dělám větší množství dávám 80g)
  • hrst arašídů, nepražených, nesolených – přibližně 20g (když dělám větší množství máčím 80g)
  • 1-2 červené řepy, žádný obr – množství můžeme upravit dle vlastní chuti
  • 50g kvalitní hořké čokolády, např. Vivani, Troubelice, nebo ještě lépe kakaovou hmotu Troubelice
  • vanilka z jednoho vanilkového lusku, pokud neseženete můžeme vynechat
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • pokud bude potřeba můžeme dosladit medem, vegani javorovým sirupem
  •  2 lžíce Bio Českého Ghíčka, případně lze použít rovněž bambucké máslo například purity vision

 

*ořechy hodně sají, pomazánka po uložení do lednice ztuhne, mně pevnější konzistence vyhovuje, po vyndání z lednice samozřejmě povolí a je lépe roztíratelná. Lepší roztíratelnosti napomáhá přidání tuku, záleží na vaší toleranci – máslo, pro alergiky na bkm České Ghíčko, pokud není tolerováno, tak alsan bio či ještě lépe bambucké máslo. Samozřejmě lze i rostlinné mléko, aby pomazánka nebyla tak tuhá.

 

Příprava

 

Každý den chystám synovi svačinky do školky, opět se mi sešlo hodně domácí červené řepy. Chystala jsem se na jeho oblíbenou „marmeládu“ z červené řepy, jak ji sám říká, ale nakonec při samotné přípravě ořechů mi bleskl hlavou nápad…. Zkusit spojit řepu s čokoládou a ořechy. Vše jsem spojila dohromady, konalo se velké napětí při ochutnávce, kdy chuťové pohárky zaplesaly, hned jsem dala ochutnat manželovi a malému, což byla osudová chyba a musela jsem je oba odhánět, aby vůbec něco na svačinu zbylo. Úžasně zamaskovaná červená řepa, která je velmi hodnotným zdrojem nejen železa.

Nejedná se o klasickou přípravu Nutely, ta je samozřejmě z lískových oříšků, navíc pražených, ale pokud znáte Ghítelu nebo arašídové pomazánky, tak tam je velká podoba jen s lehounkým nádechem řepy, který pomazánce velmi svědčí. Množství řepy si každý musí doladit sám dle vlastní chuti, mně takto sedí nejvíc. Jediná nevýhoda je nižší trvanlivost kvůli obsahu právě řepy, ale to nás netrápí u nás nevydrží dlouho, měla jsem ji týden v lednici a vydržela.

K této pomaznce se neustále vracíme, vylepšuji ji, teď nejčastěji dělám kombinaci, upečená řepa, ghí, kešu, arašídy, vanilka, kakaový prášek, kakaová hmota a med.

A teď k přípravě, kešu ořechy a arašídy si předem namočíme, ideálně na 8 hodin, zbavíme se tak kyseliny fytové, která jinak odvádí užitečné minerály z těla, zejména vápník, a to při alergii na mléčné výrobky rozhodně nepotřebuji. Při samotné přípravě ořechy propláchneme, přecedíme, vložíme do vyšší nádoby, kde budeme mixovat, přidáme upečenou, nastrouhanou červenou řepu (omyjeme řepu, zabalíme do alobalu, pečeme na 200-250°C přibližně 45 minut, když je řepa měkká, necháme vychladnout, oloupeme, nastrouháme), dále přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou kakaovou hmotu nebo čokoládu, vanilku, kakaový prášek, Ghí či jiný tuk, pro lepší roztíratelnost je tuk třeba, případně lze i rostlinné mléko, ale pro vyšší trvanlivost je Ghí ideální, vše společně důkladně našleháme, opakujeme vícekrát pro hladkou konzistenci.

Pokud máme potřebu můžeme dosladit, nejlépe tekutým sladidlem, medem, javorovým sirupem. Připravenou pomazánku skladujeme v lednici a následně použijeme třeba na pečivo či jako krém, náplň do sušenek, jako náplň do brumíků… fantazii se meze nekladou.

Odpovím rovnou na dotaz, který padl. Zda je tam řepa cítit, lehce ano, přeci je to hlavní surovina, ale je jen na vás kolik si ji tam dáte. Samozřejmě lze připravit i zcela bez, ale ta barva je boží a chuť také, dejte červené řepě šanci a rozhodně vyzkoušejte.

 

 

Poznámka

Pokud by si chtěl někdo hrát, může si ořechy upéct v troubě, já jsem zatím s chutí maximálně spokojená.

Počet porcí: 200-220g

Čas přípravy: bez máčení ořechů 20 minut