Ořechové koule ve skořicovo-kakaovém kabátku

Ingredience

  • 50g loupaných mandlí
  • 76g lískových ořechů
  • 36g Čokolády na vaření Vivani
  • 40g kousky mandlí
  • 40g Ghítely* (luxusní alternativa oblíbené pomazánky: arašídové máslo, ghí- přepuštěné máslo, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě)
  • 1 lžíce Koko Ghí – přepuštěné máslo s kokosovým olejem

Na obalení

  • 2-3 lžíce kokosového cukru
  • 1/2lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaového prášku

 

Tyto kuličky by se měly jmenovat hříšné nebo ďábelské protože po ochutnání těchto kuliček je u nás lednice stále otevřená. Manžel mi na ně řekl, že tohle je silně návykové a že na ně musí v práci pořád myslet, já se vůbec nedivím, já mám problém udržet lednici zavřenou. Korunu tomu vše nasazuje luxusní skořicovo-kakaovo-kokosovo cukrový kabátek, který je naprosto luxusní. Rozhodně se tyto kuličky u vás neohřejí, pokud nebudete stíhat přípravu vánočního cukroví, tak tyto kuličky určitě vyzkoušejte, nebudete litovat.

Nameleme si na prach mandle a lískové ořechy, přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu na vaření, Ghítelu, kousky mandlí a Koko Ghí, celou směs důkladně pomocí rukou prohněteme. Hmota se nesmí rozpadat, pokud by se rozpadala přidejte Koko Ghí či Ghítelu, té není nikdy dost. Z důkladně propracované hmoty vytvarujeme kuličky, které klademe na tác s pečícím papírem.

Hotové kuličky obalíme ve směsi skořice, kakaového prášku a pomletého kokosového cukru. Směs na obalení si připravte dle vlastní chuti, zda více skořicovou, kakaovou. Kokosový cukr rovněž přidejte dle vlastní chuti, zamíchejte směs na obalení ochutnejte a jen obalte. Kuličky můžete obalit vícekrát.

Možností obalení je samozřejmě více, ale tato je naprosto luxusní, můžete obalit v pistáciích, čokoládě, namletých lískových oříšcích, strouhaném kokosu, fantazii se meze nekladou.

Hotové kuličky dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Koko Ghí musí společně s Ghítelou zatuhnout.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 20

Čas přípravy: 20 minut bez chlazení

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.

 

Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

g

 

p1180828