Malinový nepečený dort

Ingredience

nepečený korpus

  • 240g ovesných vloček bez lepku
  • 260g kešu ořechů
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 56g javorového sirupu
  • 65g koko Ghí (přepuštěné máslo s kokosovým olejem)
  • 5-6 lžic mandlového mléka či jiného rostlinného
  • 50g čokolády na vaření Vivani

krém

poleva, zdobení

  • Vivani čokoláda na vaření dle potřeby
  • mandlové mléko, pár lžic
  • 1 balení malin
  • zdobení – bílé kuličky Dr. Oetker či kokos

 

Příprava

Dorty připravuji ráda a v poslední době pozoruji, že tíhnu k nepečeným dortům. Jsou poměrně rychlé a nejsou pracné. Nastal okamžik, kdy jsem si jeden mohla opět vyzkoušet. Babička slavila jmeniny, a tak tu byla příležitost pro tvoření. Musím říct, že se mi vážně povedl a chuťově je senzační, všichni si moc pochutnali a libovali si jak je lehký, velká odměna, obzvláště pak když jste jej sami připravili. Samozřejmě hlavní motivací byl opět můj syn, který ještě mléčné výrobky nesmí. Pro ty, kteří tolerují mléčné výrobky, mohou místo kokosového mléka použít tvaroh bez použití kokosového krému pouze s kokosovým olejem či Koko Ghí. Lze použít kokosový krém Šmakoun, který však není vhodný pro bezvaječnou a bezmléčnou dietu, fantazii se meze nekladou. A nyní k přípravě dortu.

 

Ovesné vločky společně s kešu ořechy nameleme na prach pomocí sekáčku, nasypeme do mísy, přidáme kakaový prášek, povolené Koko Ghí, uchovávám při pokojové teplotě, dále ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu na vaření, hmotu propracujeme, dle konzistence přidáme mandlové mléko a osladíme dle vlastní chuti, opět důkladně prohněteme. Je zapotřebí, aby se hmota dobře pojila a nerozpadala se, Já použila na přislazení korpusu javorový sirup.

Připravenou hmotu upěchujeme do dortové formy, uhladíme a zarovnáme, použila jsem formu o průměru 21 cm.

Hotový korpus vložíme do lednice a pustíme se do přípravy krému.

Vyjmeme zachlazené kokosové mléko v plechu, které jsme měli v chladu nebo den v lednici, otevřeme jej a vyjmeme bez tekutého podílu, tekutý podíl nepřidáváme.

Kokosové mléko smícháme společně s kokosovým krémem – Kokosmus, který jsme si nechali povolit, záleží na výrobci (každý má konzistenci trošku jinou), ale je žádoucí, aby se sním dalo pracovat, případně lehce prohřejte ve vodní lázni, oba krémy spojíme rozmixováním tyčovým mixérem. Do připravované směsi krémů přidáme najemno nastrouhaného Šmakouna brusinky a goji a jedno balení malin, vše opět důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto připravený krém dosladíme javorovým sirupem, sladíme nakonec protože Šmakoun je již slazen. Záleží na sladkosti malin, pokud neseženete maliny lze použít jahody. Krém již jen ručně zamícháme za pomoci lžíce, vyndáme korpus z lednice, nevyndaváme z formy, naneseme na něj připravený krém, uhladíme do roviny a dáme opět zachladit do lednice a to minimálně na 1-2 hodiny. Překryjeme alobalem, aby krém neosychal. Já jsem korpus a krém připravila večer a druhý den jsem již jen zdobila.

Když je krém na dortu zatuhlý, připravíme si polevu a zdobení.

Ve vodní lázni rozehřejme čokoládu na vaření, Vivani je velmi hutná, já ji ředím rostlinným mlékem, dort jde i lépe krájet.

Rozehřátou čokoládu na vaření necháme chvíli vychladnout a krém libovolně polijeme čokoládou, já jsem čokoládu opatrně rozetřela na povrch krému a nechala volně stéct.

Omytými a osušenými malinami nazdobíme střed dortu a můžeme kolem posypat zdobení či kokosem.

Nazdobený dort dáme zatuhnout do lednice.

Přeji příjemné mlsání.

 

 

Poznámka

Počet porcí: dort o průměru 21 cm

Čas přípravy: 3-4 hodiny

 

Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.

 

p1180844

Já použila tento Kokosmus

 

 

image_cm500_1

Další možné alternativy kokosových krémů

rapunzel-kokosova-pasta-100-215g

kokosovy-krem-blok-200g-bio-amaizin

dmbio-kokosmus-10023325_b_p