Teff karbanátky se špenátem, cuketou a šalotkou na Českém Ghíčku

 

 Ingredience

  • 50g teff světlé zrno
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka dle chuti
  • tymián dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 2 šalotky
  • 1/2 menší cukety
  • 5 mražených koleček listového špenátu
  • 5 lžic pohankové mouky
  • olivový olej dle potřeby
  • České Ghíčko bio dle potřeby

Příprava

Když jsem vyzkoušela Teff zrno na sladko, chtěla jsem jej vyzkoušet i v jiné variantě. No a obávám se, že krom Ghí mánie u nás vypukla i Teff mánie.

Zrníčka teffu nejdříve na jemném sítku propláchneme. Po té je zalijeme 3 násobným objemem vody, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší stupeň a dusíme pod pokličkou 15 minut. Zrno nejprve plave. Pak si začne sedat ke dnu přibližně po 10 minutách a to je doba, kdy je zapotřebí míchat. Pozor může se připálit. Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma.
Uvařený Teff odstavíme a necháme vychladnout. Zatím si na jemno nakrájíme cuketu, necháme povolit zmrzlý špenát a krátce na sporáku prohřejeme a rozmixujeme. Na Českém Ghíčku orestujeme šalotku. Vše přidáme k uvařenému Teffu společně s prolisovaný česnekem, majoránkou, tymiánem, osolíme a zahustíme pohankovou moukou. V případě, že se vám bude směs lepit na ruce, potřete si je olejem.
Z vzniklé směsi uděláme karbanátky, které klademe na pečící papír, který si jemně potřeme olivovým olejem. Zrovna tak pokapeme i z vrchu. 
Dáme do rozehřáte trouby na 200°C a pečeme 20-30 minut.

Pokud chceme obměnu stačí vynechat cuketu a špenát a máme Burgery, které můžeme vložit do housky. Obměn je spousty.

Poznámka

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 45 minut

Pokud neznáte Teff dočtete se o něm zde: teff

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/