Ingredience
- 3 vejce
- 1 lžíce skořice
- 2 lžíce domácích povidel
- 130ml rostlinného mléka (já dala mandlové Provamel)
- 108g špaldové mouky T 630 nebo klasické hladké mouky
- 40g pohankové mouky hladké (lze případně nahradit špaldovou či běžnou hladkou moukou)
- 1 lžička kypřícího prášku bio Amylon
- České Ghíčko bio na vytření vaflovače či jiný tuk
zdobení
domácí povidla
kešu-kokosový krém
- 160g kokosového mléka v plechu
- mletá vanilka
- 60g nesolených kešu ořechů
- javorový sirup dle chuti
do kešu tvarohu můžeme přidat pár kapek citronu či limetky
Verzi bez lepku, mléka a vajec naleznete zde:http://navlnechuti.cz/vafle-s-vlasskymi-orechy-bananem-jablickem-a-pernikovym-korenim/ , perníkové koření nahradíme skořicí a můžeme vynechat vlašské ořechy, 50g vlašských ořechů bude v těstě chybět, ohlídáme si konzistenci těsta a dle potřeby přisypeme mouku. V některých vaflovačích může být s pečením bezlepkové a bezvaječné varianty problém, v jedné skupince jsem se dočetla, že lze skvěle péct ve vaflovači s pečícím papírem a musela jsem ihned vyzkoušet. Je to super a žádné trápení, stačí jen dát na obě strany vaflovače pečící papír.
Případně zde skořicové vafle bez lepku a vajec: http://navlnechuti.cz/pohankove-vafle-se-skorici-a-jablky/
zde verze vaflí pouze bez lepku: http://navlnechuti.cz/pohankove-vafle-s-vlasskymi-orechy-a-ghickem/
Příprava
Den potřebuji zahájit sladkým startem jinak nefunguji. Ráno jsem měla budíček velmi brzy což mě tedy vážně nepotěšilo, prostě popelářské autíčko nemůžeme zmeškat, a tak byl čas na přípravu vaflí. Byla to super snídaně, na které jsme si moc pochutnali, pánové se oblizovali až za ušima a já nakonec měla radost i z toho časného probuzení, příprava je velmi rychlá.
Rozklepneme si vajíčka, vyšleháme je metličkou, přidáme do nich povidla, skořici a střídavě za stálého míchání sypeme mouku a lijeme mléko, nakonec do těsta vmícháme kypřící prášek.
Připravené těsto dáme stranou, rozehřejeme si vaflovač a vafle upečeme, já mám Lídl vaflovač a peču na stupeň 3 přibližně 2-3 minuty. během pečení si připravíme kešu-kokosový krém. Kešu ořechy na noc namočíme a ráno vyšleháme s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a vanilkou, případně můžeme přidat pár kapek limetky či citronu. Já jsem kešu ořechy nemáčela a rozšlehala jsem je společně s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a vanilkou. Pokud budete přes noc máčet, přidávejte mléko postupně ať nedojde k přílišnému naředí, případně můžeme zahustit krém přidáním kešu ořechů či přidat kokosový olej, který krém zpevní, ale je zapotřebí chvíli vychladit v lednici. Výhodou máčení je větší jemnost krému, kterého však dosáshneme rovněž vícenásobným šleháním krému tyčovým mixérem. Kešu ořech postupně sají tekutiny, a tak pozvolna změknou.
Upečené vafle potřeme kešu-kokosovým krémem, ozdobíme povidly a čerstvým ovocem, mlsáčcí si mohou navíc polít javorovým sirupem.
Přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: 3
čas přípravy: 15 minut
A protože jsem se nudila :), tak kromě Brumíku jsem dnes ješte otestovala tyto vafle. Bohužel jsem neměla špaldovku, tak jsem dala hladkou a mandlovou. A trochu přidala kokosového sirupu, aby to bylo sladší. Kešu-kokosový krém jsem ale nedělala, už nebyli ingredience. Tak příště 🙂 Ale vafle jsou moc dobré. Příště zkusím ty pohankové s vlašskými ořechy 🙂
Hlavní je si umět poradit a improvizovat, šikulka. Náš malý miluje ovocné rozvary teď frčí jablko a hruška 🙂 takže dávám do mističky mimo a on si dlabe jak chce.