Vafle s vlašskými ořechy, banánem, jablíčkem a perníkovým kořením

 

 Ingredience

  • 2 banány
  • 1 jablko – jablečné pyré
  • 1 lžíce hrašky vanilka – rozkvrdlat v 50ml vody
  • 100ml vody
  • 50g vlašských ořechů (místo ořechů lze využít šáchor více o něm zde: http://navlnechuti.cz/sachor-alternativa-pro-alergiky-na-orechy/)
  • 100g rýžové mouky polohrubé
  • 50g pohankové mouky hladké
  • na špičku nože perníkového koření

Příprava

Tak včera mě už milý vaflovač fakt naštval, těsto je nádherné, ale nějak se mnou nekamarádí vaflovač. Netuším proč. Od doby, co jsem ho lehce napekla při jednom z mých pokusů, který se nezdařil, zlobí. Takže včera jsem v prodejně Orion zakoupila silikonové formy na vafle. S bezlepkovým těstem je prostě boj, ale nehodlám se ho vzdát.

Jablečné pyré vyšleháme společně s banánem, přidáme rozkvrdlanou hrašku, ořechy, koření a pak bez šlehání vmícháme mouky, naředíme vodou na požadovanou hustotu. Připravené těsto dáme upéct v silikonových formách do trouby nebo do vaflovače. Na konec jsem je upekla ve vaflovači , ale musela jsem si hodně pomáhat dřevěnou vidličkou.
Jelikož se jedná o bezlepkové těsto a navíc bez vajec, doporučuji péct vafle v troubě v silikonové formě, zde mohu zaručit bezproblémový průběh přípravy. Samozřejmě pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasickou hladkou či špaldovou mouku a nebude problém.

Poznámka

Pekla jsem přibližně 6 minut jednu dávku na střední stupeň.

Počet porcí: 10

Čas přípravy 20 minut

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska