Pohankový medový, jablečno-skořicový koláč s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 200g pohankové mouky hladké ne celozrnné
  • 170g hokaido dýně
  • 20g kypřícího prášku bez fosfátů
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • 80g panely
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce Bio Českého Ghíčka
  • 2 hrsti vlašských ořechy – nameleme (lze vynechat, případně nahradit šáchor moukou)
  • 1-2 lžičky skořice

Polohrubou rýžovou mouku na vysypání plechu a tuk na vytření formy

Náplň

  • 6 středních jablek
  • 1/2 agarové tyčinky, používám, aby jablka zhoustla po vystydnutí, lze využít i škrob, pudinkový prášek, ovesné vločky, prostě aby se těsto nerozmáčelo, případně jablka vymačkat
  • rozinky dle potřeby
  • 2 lžičky skořice
  • sekané mandle

Příprava

 

Jablíček se letos urodilo požehnaně, letních jablek jsme dostali hned několik beden, a tak kromě baštění jdou kam se dá. Tento koláč mě velmi mile překvapil je vážně skvělý, nepráší se od něj a náš malý si poručil přídavek, manžel ač není bezlepkář a pohanku odhalí vždy, tak zde si přidával bez dotazů a připomínek, určitě stojí za vyzkoušení.

Příprava je jednoduchá, očistíme a vydlabeme dýni. Nastrouháme ji najemno a dáme stranou. Smícháme si suché ingredience: mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a mleté ořechy, zamícháme, přidáme tuk, med a dýni, vše společně propracujeme a dáme chvíli do lednice či do chladu odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš lepivé přidáme trošku mouky navíc, ne příliš, pokud je málo lepivé přidáme tuk či dýni. Bohužel šťavnatost dýně nelze zaručit vždy stejnou.

Během čekání na těsto si připravíme náplň.

Oloupeme si jablka, nastrouháme do kastrůlku, přidáme skořici, agar tyčinku, pokud by byla jablka málo šťavnatá, tak 40ml vody, povaříme, zredukujeme, přidáme rozinky, skořici a dáme stranou.

Pustíme se do další přípravy koláče.

Pokud budete s těstem pracovat ihned bez odpočinku, tak je těsto mírně lepivé, buď si namočíme ruce do vody či dlaně potřeme tukem. Do tukem vytřené a moukou vysypané formy rozprostřeme těsto, já udělám co největší placku v dlani co jde, pak přendám do formy a opatrně roztáhnu do stran s pomocí dlaně. Do těsta sem tam píchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Pokud se nám povede vytvarovat rantlík kolem dokola je to ideální, nalijeme připravenou náplň, posypeme sekanými mandlemi, můžeme si pohrát a vykrojit z jablek zdobení.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme přibližně 45 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak vychutnáme k čaji či oblíbené kávě.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Pokud neseženete agar můžete zvolit některou z nabídnutých alternativ na zahuštění – škrob, pudinkový prášek či vločky.

 

Další super koláče z jablek či hrušek

 

Kynutý jablečný koláč a závin se skořicí, mandlemi, kokosem a drobenkou

Jablečný koláč

Lehký jablečný koláč z jáhel a ovesných vloček

Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi

Jablečné řezy a makové šátečky(závin) bezlepkové alternativy

Nekynuté posvícenské cuketové koláče

Linecký jablečný skořicový koláč s ořechy, mandlemi a rozinkami

Svěží citronový dort se skořicí a jablky alá zakysaná smetana-vegan

Ovesný koláč s brusinkami, jablky, skořicí a borůvkami

Skořicové lívanečky s jablečno-hruškovým rozvarem (verze bez lepku a vajec)

Špaldovo-ovesno-pohankové vafle s jablky a skořicí

Dýňovo-ořechový koláč s hruškami, skořicí, s mandlovým tvarohem a meruňkami

Dýňovo- mandlové kakaové muffiny s jablky a ovocem

Dýňový ořechový dort s mandlovým tvarohem, jablíčky, nektarinkami a skořicí

Žemlovka se šmakounem a rýžovou smetanou

Hraška šmakoun řezy s jablečno-skořicovým rozvarem