Nekynuté posvícenské cuketové koláče

Ingredience

  • 190g najemno nastrouhané cukety, zbavené šťávy
  • 300g špaldové mouky hladké
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 100g Českého Ghíčka – přepuštěné máslo, či másla pokud je tolerováno, případně 120g alsanu bio – vegan tuk, další alterntivy tuku:
  • špetka soli
  • 1 lžička panely či jiného cukru
  • špaldová mouka hladká na pomoučnění dle potřeby

Náplň

  • domácí jablečná povidla – 5 velkých nastrouhaných jablek
  • domácí maková povidla – 1 1/2 sáčku mletého máku, rostlinné mléko, sladidlo
  • zdobení mandle, rozinky, moučkový cukr
  • vejce nebo naředěná meruňková zavařenina na potření koláčků

Příprava

Posvícení a koláče to neodmyslitelně patří k sobě. Toto těsto jsem si zamilovala a jelikož cuket je požehnaně neváhala jsem dlouho, příprava těsta je úžasně rychlá, a tak jsme na Anenskou pouť připraveni a kluci posnídají ráno tyto luxusní koláčky s Ghí.

Příprava je velmi snadná, očistíme si cuketu, nastrouháme najemno, vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme Ghí, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr, vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš. S těstem můžeme ihned pracovat.

Těsto si vyválíme a vykrajujeme libovolně velké koláčky, které klademe na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem, dnem sklenice si uděláme do těsta důlek, který naplníme připravenými náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami. Já bohužel tentokrát stihla připravit jen maková a jablečná povidla. Naší malé slečně rostou zoubky a dávají nám docela zabrat.

Okraje koláčků potřeme vajíčkem nebo naředěnou meruňkovou zavařeninou, koláče vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

A už jen necháme vychladnout, no jestli vydržíme což já nikdy a vždy ujídám ještě teplé.

Poznámka

Příprava jablečných povidel: nastrouháme jablka a rozvaříme, zredukujeme tekutiny na minimum, aby jablečná povidla netekla.

Příprava makové náplně: mletý mák nasypeme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou, přidáme sladidlo a povaříme, zredukujeme tekutiny na minimum,

Počet porcí: 3 plechy přibližně kolem 30 koláčků

Čas přípravy: 3 hodiny

 

České Ghíčko

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce: České Ghíčko