Linecký jablečný skořicový koláč s ořechy, mandlemi a rozinkami

Ingredience

  • 130g hladké mouky špaldové T630
  • 30g Českého Ghíčka (či jiného tuku, alsan bio, másla atd.)
  • 30g panely (případně jiného sladidla)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mandlového mléka (případně klasického či jiného rostlinného)
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
  • trochu oleje a hrubé mouky na vysypání plechu

Náplň

Příprava

 

Sešlo se mi trošku víc jablíček a jablečné koláče patří mezi naše oblíbené, toto těsto je velmi univerzální, můžeme do něj přidat klidně vlašské ořechy, dýni… Stejně tak možností náplní je nesčetně, můžeme jej připravit s tvarohem, případně ve variaci s mandlovým krémem či kešu tvarohem, který naleznete zde: http://navlnechuti.cz/jahlovy-kesu-kokos-tvaroh-s-rozinkami-a-mandlovym-mlekem/ mandlový krém pak zde : http://navlnechuti.cz/mandlovy-krem-ci-tvaroh/.

Příprava těsta je velmi snadná, povolený tuk, cukr, žloutek, rum a mléko v míse či na vále smísíme s prosátou moukou a práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Můžeme nechat těsto krátce odležet v lednici, aby se nám s ním dobře pracovalo.

Vezmeme si formu, ve které budeme koláč péct, vytřeme ji olejem, vysypeme moukou.

Nastrouháme jablka nahrubou, přidáme k nim skořici, rozinky. Vyjmeme těsto z lednice, vyválíme z něj potřebný plát o síle 1cm, vložíme jej do formy, těsto propícháme vidličkou, aby se nezdvihalo. Mně zbyla ještě část těsta, které jsem dala stranou.

Koláč naplníme zvolenou náplní, já naplnila nastrouhanými jablky se skořicí a rozinkami, přidala jsem rozlámané vlašské ořechy a mandle. Ze zbylého těsta jsem vytvořila kolem dokola okraj a vykrojila z těsta jablíčka, která jsem dala na střed koláče jako ozdobu a ozdobila špičkami mandlí.

Okraje koláče můžeme potřít vajíčkem nebo tukem, já zvolila České Ghíčko. Koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 25 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak již jen stačí vychutnat tu dobrotu.

 

Poznámka

Počet porcí: forma o průměru 27cm

Čas přípravy: 45 minut

Vyzkoušené zapékané recepty s náhražkou tvarohu:

Rybízový koláč

 

Dýňovo-ořechový koláč s hruškami, skořicí, s mandlovým tvarohem a meruňkami

Dýňovo- mandlové kakaové muffiny s jablky a ovocem

 

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !