Banánovo skořicové muffiny s kešu banánovým krémem a čokoládou

Ingredience

muffiny korpus

  • 3 banány
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci agáve sirupu (dětem můžeme zcela vynechat či nahradit jiným sirupem)
  • 200g špaldové mouky hladké T 630- není vhodná pro bezlepkovou dietu (tento korpus mám vyzkoušeno rovněž ve verzi mix rýžová mouka polohrubá, pohanková hladká, namíchat půl na půl jen si ohlídat konzistenci a ředění vodou)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 160ml vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce nastrouhané čokolády Vivani

 

krém a zdobení

  • 4-5 banánů
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 130 kešu ořechů
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička chia semínek (lze zcela vynehat)
  • čokoláda na vaření Vivani dle potřeby
  • pufovaná quinoa na ozdobení nebo pomleté ořechy

další možnost vegan krému zde, zatím pro mě nepřekonatelná náhrada pro pařížský krém: http://navlnechuti.cz/cokoladovy-red-velvet-s-malinami-a-kokosovou-smetanou/

další možnost vegan krému: http://navlnechuti.cz/ledovy-bananovy-dezert-s-kesu-a-raw-kakaem/

Příprava

Muffiny jsou velmi vděčný moučník, který lze připravit pokaždé úplně jinak, potřebovala jsem něco malému na zoubek při příležitosti oslavy jmenin, hlavní oslava bude sice o víkendu, ale chtěli jsme si udělat vlastní klidnou rodinnou oslavu. Svým způsobem se mi to i hodilo, Globus vyhlásil soutěž o nejzajímavější recept a tento je jeden z nich, který jsem do soutěže zaslala. Hlavní ingredience, které musely být použity v receptu byly kešu ořechy, agáve a chia semínka. Chia semínka mají úžasnou schopnost sát tekutiny a to se zde velmi hodí. Základem receptu je banánový korpus se skořicí a čokoládou, který podtrhne kešu krém s banány, chia semínky, přidaný kakaový prášek a samozřejmě zlatým hřebem je čokoláda, která celkový dojem zvýrazní, velmi podařená kombinace chutí a myslím, že nemusím říkat, že na talířku nezůstal jediný drobeček, korpus byl dle představ krásně nadýchaný.

Banány rozmačkáme a rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme skořici, olej, agáve sirup, kypřící prášek, nastrouhanou čokoládu na vaření, přisypeme mouku, zamícháme a dle konzistence naředíme těsto vodou, nakonec vmícháme jedlou sodu.

Vzniklé těsto nalijeme do formy na muffiny, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí, muffiny necháme vychladnout.

Během pečení muffinů si připravíme krém, kterým budeme zdobit. Banány rozmačkáme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme namleté kešu ořechy, přidáme chia semínka, kakaový prášek, pár kapek citronu, necháme 15 minut stát a znovu rozmixujeme, záleží na výkonu tyčového mixéru. Je velmi důležité, aby krém byl tuhý a dobře se s ním pracovalo. Zde je třeba individuálně, případně přidat namleté kešu ořechy. Pokud nemáte výkonný mixér, tak několikrát za sebou krém s přestávkami rozmixujte. Kešu ořechy budou sát a to potřebujeme a  postupně změknou, ideálně připravit předem a několikrát rozmixovat, docílíme tak úplně hladké konzistence.

Vychladlé muffiny nazdobíme připraveným krémem, já zdobila s pomocí sáčku. Kolem dokola po obvodu muffinů jsem vytvořila kytičky a stejně jsem postupovala až ke středu, který jsem zakončila rovněž kytičkou. Nazdobené muffiny vložíme do lednice, ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu na vaření, kterou dáme do igelitového sáčku, na kterém uděláme uzel, po rozehřátí čokolády ji dáme krátce stranou, vyndáme muffiny z lednice, ustřihneme špičku sáčku, po obvodu kolem dokola vytvoříme proužek, který s pomocí moka lžičky rozetřeme kolem dokola, nakonec krém pocákáme čokoládou a ozdobíme pufovanou quinoou.

Připravené muffiny dáme vychladit do lednice.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 6 velkých muffinů

Čas přípravy: 1 hodina