Čokoládový red velvet s malinami a kokosovou smetanou

 

 Ingredience

korpus o průměru 21cm

  • 170g dýně hokaido, vydlabané, oloupané
  • 178g jablečného pyré
  • 92g alsanu bio (náhražka másla)
  • 20g kakaového prášku
  • 30g kokosového cukru
  • 12g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 74ml šťávy z červené řepy Biota
  • 40g žitné mouky jemně mleté*
  • 102g pohankové mouky hladké*
  • Alsan bio na vymazání formy

 

korpus o průměru 2x 16,5 cm

 

  • 170g dýně hokaido, vydlabané, oloupané
  • 178g jablečného pyré
  • 92g Alsanu bio
  • 20g kakaového prášku
  • 30g kokosového cukru
  • 12g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 74ml šťávy z červené řepy Biota
  • 40g žitné mouky jemně mleté*
  • 102g pohankové mouky hladké*
  • Alsan bio na vymazání formy

krém

  • 2 kokosová mléka v plechu 2x 400ml
  • 1 1/2 Vivany čokolády na vaření 70%
  • 4 lžičky kakaového prášku
  • 30g kokosového cukru

zdobení

  • 1/2 balení kokosové smetany soyatoo
  • maliny dle potřeby
  • griliáš dle potřeby
  • strouhaná čokoláda Vivani hot chocolate vegan

 

p1160422

Příprava

Na tento dort dlouho nezapomenu. Jedná se zatím o nejlepší čokoládový dort, který se mi povedl připravit. Tento dort jsem chystala na oslavu babiččiných 75 narozenin, následující den slavila sestra své 29 narozeniny, a tak jsem si mohla hrát. Navíc mi nic jiného nezbylo, na oslavě se nachází řada lákadel, které se bez mléčné složky běžně neobejdou, a jelikož syn prostě mléčnou bílkovinu nesmí, musela jsem si poradit po svém. Byla jsem docela dost nervózní nejen z důvodu cenové relace použitých surovin, ale i z příležitosti, pro kterou byl dort určen. Jelikož se celou dobu snažím najít krém, který by mi nahradil pařížskou šlehačku, nebo klasický čokoládový či kakaový krém, slavila jsem předčasně Vánoce. Konečně je tu, krém snů.
Pokud budu někdy znovu připravovat čokoládový dort, tak to bude rozhodně tento. Po ochutnání celkové kompozice, mi vynahradil trápení se zdobením, které jsem si představovala trošku jinak, ale nakonec vše dobře dopadlo. Vydržel pouze do druhého dne. Já si vychutnala z dortu čtyři pořádné kousky. Dle ostatních byl sytý, ale mně to vůbec nevadilo, našemu malému jedlíkovi také ne. Je vidět, že je po mamince, čokoládové dorty budou zřejmě jeho oblíbené.
Nebojte se zkoušet nové chutě a suroviny, rozhodně to stojí za to.

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme v misce najemno, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhanou dýni s jablky rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme povolený tuk, kakaový prášek, kokosový cukr, důkladně s pomocí vařečky zamícháme, dokud se nám nezapracuje tuk. Následně přisypeme mouky, kypřící prášek, zamícháme a postupně přilijeme šťávu z červené řepy. Konzistence těsta je hustější, nebude tekuté, ukázka na obrázku.

Připravené těsto přesuneme pomocí stěrky do tukem vymazané formy o průměru 21 cm, rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 15-20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Během pečení si připravíme těsto na dva následující korpusy. Opakujeme stejný postup přípravy těsta. Druhé dva menší korpusy jsem pekla v hrncích o průměru 16,5cm. Hrnce jsem vytřela Alsanem bio, připravené těsto jsem rozdělila na dvě části, pekla stejně jako předcházející, vyzkoušíme špejlí. V hrncích trvalo pečení o něco déle, ale výsledek byl stejný.

Doporučuji tento postup přípravy korpusů, pokud budete chtít udělat těsto najednou, bude zapotřebí upravit poměr tuku, jinak bude korpus strašně mastný.

Upečené korpusy necháme do druhého dne vychladnout, odpočinout.
Já je pekla večer a následují den ráno plnila.

Druhý den ráno si připravíme krém. Kokosové mléko vložíme do mrazáku na 45 minut. Následně jej vyjmeme, přendáme do šlehací nádoby. Vyšleháme a následně po vyšlehání osladíme kokosovým cukrem, který nakonec již jen pomalu za pomoci šlehače vmísíme.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření. Následně ji zachladíme pomocí hrnce se studenou vodou, mícháme tak dlouho, dokud nezchladne. Postupně vmícháme po malých částech do vyšlehaného kokosového mléka. Čokoláda musí být studená, následně přidáme 2 lžičky kakaového prášku, opět zamícháme. Vzniklý krém rozdělíme, aby nám vyšel krém na pomazání dortu, bude zapotřebí přibližně 6-8 lžic. Do zbylé části přidáme další 2-3 lžičky kakaového prášku, zamícháme. Vzniklé krémy vložíme na 20 minut do lednice.

Mezitím vyjmeme korpus z formy a hrnců. Uděláme si prořez korpusů. Korpus o průměru 21cm si pomyslně rozdělíme na třetiny, 2/3 bude spodní část a zbylá 1/3 horní část. Tedy spodek korpusu bude vyšší.

Druhé dva menší korpusy rozřízneme v polovině.

Po 20 minutách krémy vyndáme z lednice a pustíme se do slepování korpusů. Jednotlivá patra jsem plnila přibližně 1cm vrstvou krému, přimáčkla a pokračovala dál. Když máme dort slepený, pomažeme jej světlejším krémem, kromě spodní části dortu. Dort dáme chladit do lednice.
Vyšleháme si na plné otáčky kokosovou smetanu Soyatoo, dáme ji do zdobícího sáčku a necháme rovněž zachladit. Vyčkáme přibližně 30 minut. Mezitím si omyjeme maliny, připravíme griliáš. 
Dort vyjmeme z lednice, vezmeme zdobící sáček a po obvodu dort nazdobíme. Spodní okraj dortu potřeme vyšlehanou kokosovou smetanou, případně nanášíme za pomoci zdobícího sáčku. Maliny pokrájíme na poloviny, ozdobíme s nimi po obvodu spodní část dortu. Pomocí lžičky nasypeme griliáš mezi maliny. 
Vršek dortu již jen ozdobíme celými malinami, posypeme strouhanou čokoládou a griliášem. Dort uchováváme v lednici, před samotným servírováním potřebuje alespoň 2 hodiny tuhnout.

Přeji krásné mlsání.

Poznámka

Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda, mrkvová šťáva, citronová šťáva.

Pokud patříte mezi milovníky Ghítely, určitě si ji do krému přidejte. Jelikož byl dort připravován i pro syna, který je alergik, nechtěla jsem dráždit, v dortu již jsou ořechy a čokoláda, tudíž jsem raději vynechala.

 

*Žitnou mouku můžeme nahradit rýžovou polohrubou (zde bych namíchala půl na půl rýžovou polohrubou a pohankovou hladkou, přidala 2 lžíce tapioka škrobu), případně moukou, kterou běžně používáme na pečení – polohrubou, špaldovou. Pokud budete pracovat s jinou moukou než je původně v receptu, držte se konzistence na obrázku.

Dort není příliš sladký, pokud budete připravovat pro dospělé, přidejte do korpusu 30g cukru, stejně tak do krému.

p1160391

p1160397