Banány v čokoládě

Ingredience

Základ korpusu pro kakaovou verzi

  • 156g ovesných vloček, pro bezlepkovou dietu pohankové, případně bezlepkové ovesné vločky
  • 170g kešu ořechů
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku Lifefood
  • 46g javorového sirupu Grade A bio-nebio (agáve či medu)
  • 50g kokosového oleje bio Puritas nebo koko ghí – 2-3 lžíce dle konzistence a pojivosti
  • 5-6 lžic mandlového mléka Provamel

 

Základ korpusu pro švestkovo-makovou verzi

 

  • 130g kešu ořechů
  • 210g ovesných nebo pohankových vloček
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžíce brusinek, nesířených bio, doslazených jablečnou šťávou
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1 lžíce koko ghí či kokosového olej
  • 110g švestkových povidel (rozvařené sušené švestky a jedno jablko, případně sušených švestek)
  • datlový sirup, agáve či med dle chuti

 

pokud patříte mezi milovníky šmakouna přidejte si 50g najemno nastrouhaného švestkového šmakouna

 

Náplň

  • banány dle potřeby, přibližně 6 kusů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • pár kapek citronu, trošku sladidla
  • čokoláda na vaření Vivani dle potřeby

Příprava

Při přípravě cizrnových koláčků mi zbyla povidla z rozvařených sušených švestek a jablka, rozhodla jsem se je zužitkovat, byla by jich škoda. Přemýšlela jsem jak je upotřebit a v tom jsem zahlédla v jedné skupince fotografii Kateřiny Machálkové z blogu CooKačka, která použila v raw sušenkách kombinaci máku a sušených švestek, blesklo mi hlavou, sakra to musí být dobrota a už se mi myšlenka na banány rýsovala, původně jsem je chtěla udělat podobně jako Kačka, ale padlo mi oko na banány a když jsem šla do skříně pro brusinky, zastavily se mi oči na čokoládě a už to bylo 😀 .

Nebyla jsem si jistá, co mi řekne na makovou kombinaci náš malý mlsák, a tak jsem raději připravila rovněž jeho oblíbený základ, který nikdy nezklame, vznikly tedy základy dva.

Pokud máte rádi bounty není problém připravit i tuto variantu, postačí místo banánů použít kokosmus – kokosový krém, který dosladíme dle chuti nebo pomletý kokos, který namočíme do kokosového mléka přes noc, druhý den rozmixujeme a přidáme lžíci kokosového oleje. Pokud nemáte problémy s mléčnými výrobky a vejci lze použít kokosový krém od Šmakouna, který však obsahuje mléčné složky a vaječný bílek.

Prostě kdo si hraje nezlobí a dozajista opět vznikne celá řada kombinací. Musím říct, že obě verze nemají chybu, pokud chcete verzi co nejblíže banánům v čokoládě sáhněte po švestkovo-makové.

Příprava základů je velmi snadná, ovesné vločky nameleme společně s kešu ořechy, přidáme kakaový prášek, kokosový olej, dle chuti sladidlo, důkladně propracujeme, v případně, že konzistence bude málo pojivá, přidáme kokosový olej nebo rostlinné mléko.

Z dobře pojivé směsi vytvarujeme tyčinky, klademe je na tác, který vysteleme pečícím papírem, dáme zachladit do lednice a pustíme se případně do druhé verze.

 

Opět nameleme ovesné vločky s kešu ořechy, chia semínky, brusinkami, po namletí přidáme mletý mák, švestková povidla (pokud nemáme povidla, můžeme dát místo nich sušené švestky, které budeme mixovat společně s ořechy, vločkami a brusinkami), přidáme koko ghí, směs pomocí rukou propracujeme a nakonec dle chuti případně přisladíme sirupem či medem, vytvarujeme tyčinky, klademe je na tác, který vysteleme pečícím papírem, dáme zachladit do lednice.

 

Po vyndání z lednice základy dozdobíme, rozmačkáme banány, nemixujeme, přidáme kokosový olej – nemusíme, ale hezky drží, pokud chceme, aby nám zůstaly banány uvnitř žluté přidáme pár kapek citronu a trošku přisladíme (já jen rozmačkala banán a přidala pár kapek citronu. Je třeba pracovat rychle, pokud necháme déle stát začne šednout), nandáme na tyčinky a polijeme čokoládou, kterou necháme rozpustit ve vodní lázni, vzniklé banány v čokoládě dáme vychladit do lednice, kakaová verze bude úžasná rovněž jakou bounty.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

Počet porcí: 15-20 kakaových, nestihla jsem spočítat, 11 švestkovo-makových

Čas přípravy: 1 hodina

 

*Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem.  Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech.