Ingredience
- 50g kešu ořechů, nesolených, nepražených
- 35g upečené červené řepy
- 2 lžíce mandlového mléka – případně jiného rostlinného mléka, vody na případné naředění konzistence
- kousek pórku či cibule dle chuti
- himalájská růžová sůl dle chuti
- 1 lžíce rozpuštěného Českého ghíčka, alsanu bio či jiného tuku na zjemnění
další možné přísady či kombinace – upečená červená řepa s avokádem, místo kešu ořechů lze kombinovat červenou řepu s fazolemi, cizrnou,červenou čočkou, jáhličkami, quinoou, lučinou, tvarohem – pokud není problém s abkm, přidat cibuli, bylinky, pepř, křen, jablko, dýni, mrkev…
Příprava
Příprava je velmi snadná, červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu bez loupání a dáme péct na maximum co trouba dovolí, já pekla na 250°C přibližně hodinu, podle velikosti řepy. Po 45 minutách či hodině vyzkoušíme zda je řepa upečená, rozbalíme jednu alobalovou kuličku, píchneme vidličkou, pokud je řepa krásně měkká, necháme vychladnout, nerozbalujeme, lépe se pak loupe.
Po vychladnutí řepu oloupeme, nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky, záleží jak máme výkonný tyčový mixér či jiného pomocníka k přípravě pomazánek.
K nastrouhané či pokrájené řepě přidáme kešu ořechy, lehce zalijeme mlékem, lépe méně než více, konzistenci můžeme vždy upravit, přidáme pokrájený pórek, špetku soli, tuk a rozmixujeme. Po rozmixování si můžeme pomazánku naředit na požadovanou konzistenci, já již neředila měla jsem řepu hodně šťavnatou, čerstvou,domácí ze zahrádky takže nebylo třeba. Pánům můžeme přidat pepř či více dosolit, malý nemá rád výraznou chuť tudíž jsem více neochucovala.
Kešu ořechy je lepší máčet předem, ale na to jsem neměla čas, takže pokud jej máte je dobré namočit předem pro lepší stravitelnost, já měla pomazánku v lednici před podáním 5 hodin takže kešu ořechy tekutiny bohatě nasály.
Pomazánku podáváme s oblíbeným pečivem či rozpečenými bagetkami, ozdobíme pažitkou, pórkem či jinými bylinkami, přeji dobrou chuť.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: bez pečení řepy 10 minut