Ingredience
- 4-5 hrstí kešu ořechů, přírodní, nepražené (lze zvolit rovněž mandle)
- 6 datlí
- mletá vanilka
- mandlové mléko Provamel dle potřeby a požadované konzistence – cca 60ml
- 2-3 hrušky
- mletá skořice dle chuti
- ovoce na ozdobení – dle sezóny, já volila jahody a borůvky
- 50g přírodního šmakouna – při alergii na vaječný bílek vynecháme, stejně tak vegané
Příprava
Potřebovala jsem rychlou svačinku, k přípravě dezertů máme velmi oblíbené kešu ořechy, které jen předem namočím a rozmixuji s ovocem, kakaovým práškem, banánem, semínky, prostě co dům zrovna dá. Jde tak vykouzlit pokaždé úplně jinou variaci chutí. Tentokrát jsem měla velké množství hrušek a počasí svádělo k podzimní variaci.
Já si navíc přidala do dezertu přírodního šmakouna, kterého jsem chtěla vyzkoušet, výrobce změnil jeho konzistenci a mile mě překvapil svojí snadnou strouhatelností o proti původní verzi moc potěšil. Takže dnes na podzimní vlně chuti, hrušky, skořice, vanilka, kešu ořechy, datle a mandlové mléko, pokud si chcete doplnit kvalitní bílkoviny navíc, stačí přidat mnou zvoleného přírodního šmakouna.
Příprava je velmi snadná, kešu ořechy namočíme společně s datlemi, stačí zalít, aby bylo vše ponořené, ne příliš, aby výsledná konzistence nebyla příliš řídká, hrušky nám konzistenci po zamíchání naředí.
Kešu ořechy je ideální máčet přes noc pro jejich snadnější stravitelnost, nechávám vše ve sklenici v lednici. Namočené kešu ořechy s datlemi rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, přidáme vanilku a dle požadované konzistence případně doředíme rostlinným mlékem. Před konečným ředěním na požadovanou konzistenci můžeme přidat najemno nastrouhaného Šmakouna a vše opět rozmixujeme a doředíme rostlinným mlékem, opět rozmixujeme. Máme hotovou jednu část, nyní už jen stačí oloupat hrušky, přidat mletou skořici a opět rozmixovat. A nyní již jen stačí libovolně naplnit poháry, barvy prostřídat, dát vychladit, ozdobit libovolnou variací ovoce a pak si s chutí zamlsat.
Poznámka
Počet porcí: 3
Čas přípravy: 10 minut bez máčení
Vážená paní Matěchová, musím Vám sklonit obrovskou poklonu. Dnes jsem objevila Vaše stránky, které na mě udělaly obrovský dojem. Mám 15 letou dceru s alergií na bílkovinu kravského mléka. Máme problém, že ji leccos nechutná, protože jsem s některými recepty nezačla v útlém dětství. Vaše nápady se mi zdají báječné. Takže zítra vyrážím na nákup a začnu s tímto receptem, který mě na Vaše stránky přivedl. Dcera se už těší. Jste velice šikovná a pracovitá, Váš syn má štěstí, že má takovou maminku. Přeji Vám stále tolik energie a elánu, jež z Vašich slov čiší. Monika. P.S. Mimochodem, jste i skvělá aranžérka a fotografka.
Moniko, tak to mě docela dostalo, jsem pár týdnů před porodem a energie se mi bude moc hodit. Budu ráda když mi napíšete jak se daří a jak dceři chutná, děkuji za krásná slova, která mě moc potěšila a určitě budou motivovat dál, moc děkuji.
Jitko, jsem moc ráda, že jsem Vás potěšila. Ozvu se, jak se „popereme“ s novinkami od Vás. Hodně štěstí, Monika