Bábovka s vlašskými ořechy vegan (lze využít i na beránka)

Ingredience

  • 160g špaldové mouky celozrnné Natural Jihlava
  • 150g špaldové mouky hladké BIO Harmonie
  • 50g kokosového oleje zbaveného vůně (já použila BIO Purity Vision bez vůně)
  • 80g mletých vlašských ořechů
  • 17-20g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • na špičku kávové lžičky jablečného octa
  • na špičku lžičky jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr nebo ještě lépe vanilku z vanilkového lusku
  • 150g panely či jiného sladidla
  • 400ml rýžovo-kokosového mléka Provamel
  • alsan bio či olej na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy

 

Příprava

Bábovka bez vajec pro mě byla velká výzva, docela jsem se toho bála, ale když se mi povedl nadýchaný, luxusní kakaový dezert, rozhodla jsem se, že do toho půjdu a konečně to risknu, člověk asi musí dělat pomalé krůčky k tomu, aby se dostal dál a dál, vždy když si říkám „tak to bude asi už konec, nic dalšího nevymyslím“, přijde prostě nějaký impulz, myšlenka a jede se dál. Jelikož musím vždy vše vyzkoušet, tak to nemá dlouhého trvání a jdu na to, ne vždy to dopadne, ale musím říct, že tohle pečení mě baví svojí rychlostí přípravy. Tento korpus má rovněž všestranné využití na bábovku, beránka, korpus na dort, ořechové řezy… Prostě je univerzální a moc dobrý…

 

Příprava velmi snadná, do vyšší mísy prosejem špaldovou hladkou a celozrnnou mouku, přidáme ostatní sypké suroviny: panelu, prášek do pečiva, špetku soli, namleté vlašské ořechy, jedlou sodu, vanilku či vanilkový cukr. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový olej, který necháme vychladnout, případně opět ve vodní lázni ochladíme. Rozpuštěný kokosový olej nalijeme k sypkým surovinám, s pomocí metly mícháme a přiléváme rostlinné mléko a jablečný ocet, důkladně vše zamícháme.

Vezmeme si formu na bábovku, kterou vytřeme alsanem bio nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Připravené těsto nalijeme do formy, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí, špejle musí být suchá, nic se na ni nesmí lepit.

Bábovku necháme vychladnout a pak už jen zakrojíme.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 1 malá bábovka, průměr formy 16cm, výška 7cm, 3 malinké mini, ideální průměr formy 18-20cm

Čas přípravy: 1 hodina

 

PURITY VISION kokosový olej BIO bez vůně

Vaření • Pečení • Smažení • Grilování

– 100% BIO kokosový olej zbavený typické kokosové vůně a chuti.
– Výborně se hodí i ke slaným jídlům.
– Vhodný do studené i teplé kuchyně.
– Skvělá náhražka másla při alergii na mléko.
– Bez obsahu cholesterolu.
– Bohatý na kyselinu laurovou, kaprylovou či myristovou.
– Bez umělých konzervantů, syntetických dochucovadel či barviv.
– Při smažení lze olej snadno používat opakovaně, stačí přefiltrovat.
– Díky svému složení má vyšší odolnost vůči přepalování.
– Při použití do pečení místo másla či klasického oleje přináší větší křehkost, lehkost a snadnější stravitelnost.
– kokosový olej PURITY VISION® pochází z čisté oblasti tropických ostrovů a mořského pobřeží.

Bio Kokosový olej panenský

Kokosovým olej v kuchyni:

Kokosový olej PURITY VISION® je skvělý i jako potravina, má skvělou chuť a díky tomu, že je za studena lisovaný tak si zachovává vitamíny A, C a E. Obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny a hlavně kyselinu laurovou, které je skvělá pro náš imunitní systém a je například důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej je stabilní až do 200°C, proto je skvělý na smažení a pečení. Můžete ho využít úplně všude místo másla třeba na kaši, na chleba nebo do vánočního cukroví.

  • Výborný na vaření, pečení i do studené kuchyně
  • Podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
  • Neoxiduje a je stabilní i při vysokých teplotách
  • Neobsahuje cholesterol
  • Obsahuje kyselinu laurovou
  • Jídlům dodává lahodnou chuť a punc exotiky