Borůvková zmrzlina s mandlovým mlékem bez přidaného cukru

Ingredience

  • 450g borůvek
  • 40ml mandlového mléka Provamel
  • tvořítka na zmrzlinu, led, špejle či dřívka na nanuky dle potřeby, lze využít i malé plastové kelímky 0,04l, záleží jak chceme zmrzlinu velikou

 

 

Příprava

Domácí zmrzlinka, snadno a rychle bez přidaného cukru, stabilizátorů a barviv. Prostě jen čisté svěží ovoce a rostlinné mléko v nejvyšší dostupné kvalitě na trhu, samozřejmě pokud máme čas si připravit vlastní mandlové mléko je to ideální (100g předem namočených mandlí, ráno přecedíme, rozmixujeme s 0,5l čerstvé vody, přecedíme přes pláténko, přidáme špetku soli). Kombinací této zmrzliny je neomezené množství, můžeme kombinovat tvaroh s ovocem, kokosové mléko v plechu či bílý jogurt. Pokud máme chuť na kakaovou verzi, můžeme vyšlehat banány, přidat kakaový prášek, tvaroh či kokosové mléko a rázem máme jinou zmrzlinu.
Pokud už máte dětičky starší či připravujete i pro dospělé a je zapotřebí přidat trochu cukru, skvěle poslouží odšťavněné hroznové víno, či rostlinný sirup. Nám zmrzlinka posloužila jako příjemné osvěžení, ale zároveň se stala i svačinkou.

Příprava je strašně jednoduchá, já jsem zvolila domácí úrodu borůvek, letos jich babička s dědou vypěstovali spoustu, a tak jsme si mohli zamlsat na zmrzlince. Vezmeme borůvky, rozmixujeme je dohladka.
Připravíme si tvořítka na zmrzlinu či led. Do tvořítek nalijeme přibližně čajovou lžičku rostlinného mléka a následně naplníme rozmixovanými borůvkami a vložíme uzávěr, který je opatřený tyčinkou. Pokud máme jednu sadu tvořítek, vypomůžeme si s tvořítky na led, postup je stejný. Na dno dáme trošku rostlinného mléka, následně rozmixované borůvky a na střed si odřízneme kousek špejle, já použila silnější špejle na grilování.
Připravené zmrzliny dáme důkladně zamrazit, ideálně do druhého dne.
Před vyjmutím doporučuji na obal tvořítka pustit proud vlažné vody a zmrzlina sama vyklouzne.

Přeji příjemné mlsání a ochlazení.