Čirokový dezert se švestkami a skořicí

 

 Ingredience

  • 80g Adveni čirok zrna
  • 100g švestek
  • 1 jablko
  • 2 datle
  • na špičku lžičky skořice + na ozdobení

Příprava

Čirok je nejen dobrým zdrojem bílkovin, ale také vlákniny. Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek. Z vitamínů pak především vitamín B6, vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi. Jediné, co mně na něm vadí je délka přípravy, vaří se kolem 50 minut, ale stojí za to.

Čirok si namočíme na noc. Před vařením vodu slijeme, čirok dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme v poměru s trojnásobným objemem vody. Vaříme 50 minut, společně se skořicí a datlemi.
Po uvaření čirok rozmixujeme společně se švestkami, naplníme do sklenic a ozdobíme nastrouhaným jablíčkem a posypeme skořicí.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 60 minut