Dýňová polévka s petrželkou, šalotkou, cuketou, bramborem, česnekem, majoránkou, citronovým tymiánem a konopným semínkem

 

Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 350g máslové nebo hokaido dýně
  • 80g petržele
  • 2 šalotky (případně bílou část pórky či cibule)
  • 65g cukety, vydlabané, očíštěné
  • 2 malé brambory
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka dle chuti
  • citronový tymián dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • konopné semínko na ozdobení
  • 1 litr vody

*Na této polévkce je skvělé, že lze připravit pokaždé jinak, jen stačí lehce pozměnit suroviny a rázem máme jinou polévku. Někdy dělám kombinaci jen dýně, mrkve, pórku a petržele a z koření přidávám jen kmín. Jindy zase místo brambor pohanku bez koření opět jen s kmínem, fantazii a kombinacím se meze nekladou…

Příprava

Pokud se zadaří úroda dýní, tak tuto polévku budu jíst, tak dlouho dokud se jí nepřejím. Dýňové polévky milujeme, krom polévek samozřejmě i jiné pokrmy, ale tato polévka se obzvlášť povedla.
Pokud máte chuť na lahodnou krémovou variantu, polévku přepasírujte a následně již jen přidejte do polévky rostlinnou či klasickou smetanu či bílý jogurt.

Na Ghí orestujeme pokrájenou šalotku, přidáme oloupanou vydlabanou na kostky nakrájenou dýni, petržel, cuketu, pokrájené brambory, krátce prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme majoránku, sůl, česnek a citronový tymián. Citronový tymián je výrazný a já jej dávám jen malý kousíček, připravuji polévky i pro syna a ten není na silné aroma koření zvyklý. Polévku povaříme do změknutí zeleniny a následně dle libosti rozmačkáme či rozmixujeme. Já jsem přidala navíc již do hotové polévky konopné semínko, které je bohaté na bílkoviny a rovněž je zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Úžasný pomocník na posílení imunity. Nutriční hodnota konopného semínka je podobné jako u mléka, masa a vajec. Je účinným pomocníkem při léčbě ekzémů.

 Poznámka

Čas přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4