Kokosovo-čokoládová zmrzlina s Ghítelou

Ingredience

  • 1 kokosové mléko v plechu 400ml Real nebo M&S či jiné vysokoprocentní kokosové mléko (ne méně než 80% mléko, 60% se bohužel nedaří čas od času vyšlehat, pokud nesežente, nešlehejte, mléko by se zdrclo)
  • 2-3 lžíce Ghítely dle chuti
  • javorový sirup dle chuti
  • 50-100g čokolády na vaření Vivani, či jiná kvalitní čokoláda – záleží jak moc si chcete dopřát
  • tvořítka na zmrzlinu
  • čokoláda na vaření Vivani či jiná kvalitní čokoláda na namočení zmrzliny, dle potřeby
  • griliáš na ozdobení

 

Příprava

Už dlouho toužím po pořádné chuti čokoládové zmrzliny, ale pořádné zmrzliny bez přidaných šmakulád. Bohužel ne v každém městě jsou raw zmrzliny, které bychom si mohli dopřát a dráždit malého, že maminka si dá a on ne mi přijde sobecké. Při bezmléčné dietě se člověk musí omezit a když jde člověk kolem stánku, vidí točenou čokoládovou zmrzlinu a je zrovna jeho oblíbenou, dost těžko odolává, ale potomto zážitku chutí s tím rozhodně nebudu mít problém. Tato zmrzlina je přímo bombou pro chuťové pohárky a mám obavu, že dost silně návyková, vychutnejte si tuto luxuní zmrzlinu i vy, nebudete litovat.

 

Kokosové mléko v plechu zachladíme předem na 24 hodin, případně na 45 minut vložíme do mrazáku, následně z obalu vyjmeme a vyšleháme bez tekutého podílu, který pomalu vlijeme za stálého šlehání (co plechovka kokosového mléka, to jiný tekutý podíl, tudíž řeďte dle požadované konzistence), následně všleháme javorový sirup, již bez šlehání přidáme Ghítelu a rozpuštěnou čokoládu na vařená, kterou si rozpustíme ve vodní lázni a ochladíme. Tentokrát ve studené vodní lázni, čokoláda nesmí být horká, vše společně promícháme. Nyní již jen stačí nandat do formiček na zmrzlinu a nechat pořádně zamrazit. Pokud neseženete kokosové mléko více jak 60%, tak nechlaďte, ale rovnou rozmixujte a našlehejte pomocí tyčového mixéru a postupně přidejte ostatní ingredience, čokoláda nesmí být horká.

Do jedné formičky na zmrzlinu Tescoma se vejde 55g krému, záleží jakou budete mít velikost formiček, lze využít i formičky na led, ale doporučuji vždy tvořítka na zmrzlinu jednotlivá, mnohem lépe pak zmrzlinu vyjmete ven a o prostoru na skladování v mrazáku nemluvě.

Před vyjmutím zmrzliny z tvořítka je dobré formičku zahřát, nejvíce se mi osvědčilo pustit vlažný proud vody a zmrzlina pak již krásně sama vyklouzne. Nyní již jen polijeme nebo namočíme do čokolády na vaření, můžeme ozdobit mletými oříšky či griliášem, nechat krátce oschnout a dát na chvíli na pečící papír do mrazáku. Pokud by se vám při polévání s čokoládou špatně pracovalo a byla málo tekutá, stačí přidat trošku kokosového oleje.

 

No a pak už si jen pěkně v klidu sedneme a vychutnáme tu dobrůtku.

 

 

Poznámka

Já jsem si udělala více kombinací chutí, jedna byla pouze s Ghítelou bez přidané čokolády, kdy byly výsledné nanuky světlejší a pak jsem si navíc přidala i čokoládu takže záleží na co máte zrovna chuť.

Věřím, že zmrzlina půjde připravit z kokosového mléka i bez šlehání, ale toto je zaručený a vyzkoušený postup, kterého se držím a krém je pak hezky lehký a nadýchaný, lze použít i jako luxusní náplň do dortů či moučníků. Dozajista půjde připravit i například z domácího kokosového mléka, které si velmi snadno připravíte, stačí přes noc namočit 100g kokosu, ráno slít, rozmixovat kokos s čerstvou vodou, postačí 500ml a pak již jen vše přidat a smíchat dohromady dle vlastní chuti. Kokosové mléko v plechu je však krémovější.

 

Složení Ghítely: Zdravější alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Počet porcí: 10-12 kusů, podle toho kolik si dopřejete Ghítely či čokolády

Čas přípravy: tato zmrzlina vyžaduje čas a pořádně zatuhnout nechte alespoň do druhého dne, ideální 24 hodin

Ghítela obsahuje České Ghíčko v bio kvlaitě, pokud není tolerováno, lze Ghítelu případně vynechat, ale ta chuť bude jinde.