Horká čokoláda z lískooříškového mléka

Ingredience

mandlovo-lískooříškové s datlemi, kakaovým práškem a vanilkou

  • 35g lískových ořechů
  • 35g loupaných mandlí
  • 1 prázdný vanilkový lusk
  • 2 lžičky kakaového prášku Troubelice
  • 10 datlí
  • 500ml vody
  • případně můžete připravit jen z lískooříškového – vanilkového – všechny postupy zde: http://navlnechuti.cz/liskooriskove-mleko-s-datlemi-vanilkove-kakaove-mandlove/
  • 2-3 štáfličky čokolády na vaření Vivani nebo 1 lžíci Ghítely – Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – není vhodná pro vegany. Jená se o produkt, českého Ghíčka.

Příprava

Nechtěla jsem, aby tento senzační nápoj jen tak zapadl, zaslouží si mnohem víc. Při přípravě rostlinného lískooříškového mléka jsem se rozhodla vyzkoušet rozpustit do připraveného lískooříškového mléka čokoládu. A jak to dopadlo, no hříšně, ta chuť je luxusní. Ořechová mléka u nás bodují a vedou.

Do vyšší nádoby, kde budeme máčet nasypeme lískové ořechy, mandle, datle, prázdný vanilkový lusk, kakaový prášek, zalijeme vodou a necháme přes noc vylouhovat.

Ráno vyjmeme vanilkový lusk, přelijeme směs do mixéru, rozmixujeme dohladka dokud se netvoří na rostlinném mléce pěna. Následně přecedíme přes plátýnko či plenu. Vezmeme si cedník a nádobu, vložíme cedník do mísy, vložíme plátýnko nebo plenu a nalijeme rozmixované rostlinném mléko, plenu či plátýnko utáhneme a mléko přes plátýnko či plenu vymačkáme.

 

Připravené mléko zahřejeme a přidáme do něj ve vodní lázní rozpuštěnou čokoládu na vaření, případně vše pomalu zahřejeme, nevaříme. Místo čokolády si můžeme rozpusit v mléce Ghítelu, která se sem chutí velmi hodí.

No a už jen pěkně vychutnáme tu dobrůtku na snídani či k odpolední siestě.

 

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: bez máčení 15-20 minut

Z různých zdrojů a článků by se neměly mixovat ořechy ve vodě, ve které se máčely. Pokud chcete dodržet tento postup, máčejte ořechy vždy zvlášť, ráno vodu slijte a mixujte v nové vodě. Nechám na vás zda budete máčet ořechy společně s datlemi nebo datle a kakaový prášek, každopádně kakaový prášek se musí přes noc namočit, zrovna tak vanilka. Takže varianta máčet zvlášť kakaový prášek, datle x  nebo ořechy a datle a kakaový prášek zvlášť, zrovna tak verze s vanilkou. My máme lískové ořechy domácí, tudíž to neřeším a přiznám se že u té trošky mandlí jsem zapomněla.