Hraškový vanilkový dezert s jahodami a kousky čokolády

 

 Ingredience

  • 83g vanilkové hrašky
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 750ml mandlového mléka Provamel
  • agáve sirup dle chuti
  • 200g jahod
  • 2 hrušky
  • Vivani hot chocolate vegan dle potřeby

Příprava

Už delší dobu se snažím vymyslet dezerty, které by byly výživově hodnotné a díky hrašce, máme opět další dezert, který je nejen výživný, ale i velmi chutný. Rozhodně ocení lidé s potravinovým omezením v podobě alergie na mléčnou bílkovinu, laktózu, lepek či lidé, kteří se chtějí stravovat zdravěji, vhodné na snídani, svačinku a nebo když vás honí mlsná.

Do hrnce si nalijeme rostlinné mléko a promícháme jej s vanilkovou hraškou (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření). Důkladně promícháme hrašku vanilka s mandlovým mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou minimálně 20 minut. Mezitím si nastrouháme hrušky a rozmixujeme je společně s jahodami. Před koncem varu přidáme sirup a vanilku. Nalijeme do pohárů, necháme chvíli zchladnout, ozdobíme jahodovo-hruškovým přelivem, posypeme kousky čokolády.

Pokud neseženete mnou použitou Vivani hot chocolate kousky, tak použijte jinou kvalitní vysokoprocentní čokoládu například Lifefood 80% cacao (rovněž vhodná pro bezlepkovou, bezmléčnou či bezlaktózovou dietu), kterou na dezert nastrouhejte.

Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte navíc při vaření rostlinné mléko, dezert chladnutím tuhne a má rosolovitou konzistenci. Při vaření nezapomínejte míchat, může dojít k přichycení směsi.

Malým dětem nemusíte použít sladidlo vůbec, stačí nastrouhat jablíčko nebo hrušku a přidat jí do uvařené směsi.

Poznámka

Počet porcí: 5

Čas přípravy: 30 minut

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska