Jáhlové knedlíčky s ovesnými vločkami, jahodovým rozvarem a kešu vanilkovým krémem (rovněž alternativa se švestkovým rozvarem a mákem)

Ingredience

  • 250g uvařených jáhel
  • 130g ovesných vloček, používám Kölln, jsou velmi jemné (lze zakoupit rovněž bez lepku)
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • voda dle potřeby

ovocný přeliv a kešu krém

  • jahody dle potřeby
  • javorový sirup dle chuti

kešu krém

  • kešu ořechy dle potřeby
  • mandlové mléko dle potřeby
  • vanilka dle chuti

 Druhá alternativa přelivu

  • rozvar ze švestek a jablek dle potřeby
  • mletý mák dle chuti
  • České Ghíčko bio dle potřeby, nešetřit, vegané případně alsan bio

 

Pokud není podmínkou bezlepkovost můžeme přidat špaldovou mouku, která knedlíčky zjemní, ale i tak jsou báječné a rozhodně si s nimi budu hrát, na slanou verzi oběda se rovněž hodí. Pro zaryté knedlíkáře lze přidat do těsta uvařenou bramboru a těsto tak nastavit, jsou moooc dobré. Pokud potřebujete přidat bílkoviny k připravované sladké verzi, stačí při přípravě těsta přistrouhat přírodního Šmakouna, který dá lehký tvarohový nádech těstu a zároveň výživově obohatí o cenné bílkoviny. Samozřejmě lze použít i ochucené verze Šmakouna zde by se velmi hodilo brusinky a goji k meruňkovému rozvaru zase meruňkový a ke švestkovému rozvaru zase švestka a skořice, mňam, takových variací až se mi zbíhají sliny. Já zde chtěla vyzkoušet hlavně verzi bez vajec a lepku, Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu, ale my si jej rozhodně dopřejeme příště, můžeme jej přidat 50-100g to pro děti bohatě stačí u dětí volíme přírodního Šmakouna, který není slazen.

Příprava

Když jsme byli v jedné restauraci a děti si hrály na písku, nosila tam akorát obsluha ovocné knedlíky s tvarohem, mně v tu chvíli bylo tak nějak líto, že malému nemůžu objednat, varianta bez tvarohu byla možná ve verzi se skořicí a cukrem, ale to se mi příliš nechtělo, tvaroh je ještě stálým omezením, který si zatím dopřát nemůžeme. Přijeli jsme domů, malý dostal polévku a šel spát, mně pořád knedlíky ležely v hlavě a řekla jsem si, že něco zase zkusím a pustila jsem se do přípravy knedlíků, jsou velmi rychlé. K tomu jsem připravila rozvar z ovoce a kešu vanilkový krém místo tvarohu. Byla jsem z chuti nadšena a o malém mlsáčkovi ani nemluvím, do toho knedlíčky s ovocem a kešu krémem jen padaly a já měla velkou radost, že si nejen pochutnal, ale že to byla i zdravější verze, která se moc povedla.

Jáhly propláchneme vodou, můžeme několikrát spařit vroucí vodou, zbaví se tak případné hořkosti, já pouze proplachuji v sítku. Jáhly vložíme do hrnce a zalijeme trojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut vařit. Mezitím si kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem a necháme stranou. Pokud máme čerstvé jahody pouze je rozmixujeme a nemusíme sladit, to už je na každém. Já měla ještě loňské jahody, které jsem nechala rozvařit, přidala trošku javorového sirupu, dle vlastní chuti a rozmixovala tyčovým mixérem. Kešu ořechy je ideální máčet 8 hodin, aby byl krém co nejvíce hladký, případně jde stejného efektu docílit několikanásobným mixováním s pomocí tyčového mixéru. Jakmile nasají tekutiny změknou, dle chuti přidáme javorový sirup a mletou vanilku či vanilku z vanilkového lusku dle vlastní chuti. Já jsem na 3 porce krému dala 4-5 hrstí kešu ořechů, necelou lžíci javorového sirupu a trošku mleté vanilky. Pokud by byl krém po rozmixování příliš řídký, lze si pomoci kokosovým olejem nebo přidáním kešu ořechů.

 

Uvařené jáhly necháme vychladnout, následně k nim přisypeme ovesné vločky, používám ovesné vločky Kölln, jsou velmi jemné a při kontaktu s tekutinou jsou brzy jak kaše, nemelu je, ale není případně na škodu vločky namlít, pokud mám od jiného výrobce, tak nasekám v sekáčku na prach, přidáme špetku soli, cukru a vypracujeme těsto, nesmí se úplně lepit, tudíž konečné množství použitých vloček bude rovněž závislé na zbylém množství vody, které nám zůstane v jáhlech.

Pomocí rukou ukoulíme malé knedlíčky, násdledně je vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme přibližně 5 minut, čekáme až vyplavou a ještě krátce povaříme, jeden si vyndáme a pokud je již uvnitř hotový vyndáme je všechny.

No a už jen chybí pěkně naservírovat na talíř, nejdřív pěknou porcí přelivu, do toho knedlíčky, polít kešu krémem a ještě trošku rozvaru navrch.

 

Přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

Samozřejmě pokud nejste omezeni žádnou dietou bez mléčných výrobků můžete si dopřát klasický tvaroh, u bezmléčné diety případně lze rovněž použít zachlazené kokosové mléko, které vyšleháme a použijeme místo smetany, lze dochutit vanilkou a javorovým sirupem, rovněž mňamka. Lze použít rostlinné smetany soyatoo, ale zde již jsou konzervanty a jsou slazené.

 

 

Meruňkovo skořicová verze je obdobou, pouze jsem na úkor ovesných vloček přidala špaldovou mouku T 1050, postup přípravy byl totožný, pouze jsem zvolila rozvar z meruněk, přidala skořici a javorový sirup. Kokosové mléko v plechu jsem vychladila v lednici, případně vložíme na 45 minut do mrazáku, vyšleháme na plné otáčky bez tekutého podílu, dle konzistence můžeme trošku přilít, přidáme javorový sirup, skořici a dáme vychladit a pak si dáme do zobáčku :D.

 

Verze knedlíčků se švestkovým rozvarem, mákem a GHÍ