Jáhlové vafličky s kokosovým mlékem, rozinkami a jáhlovým kešu tvarohem s borůvkami

 

 Ingredience

Jáhlová směs

  • 120g jáhel
  • 30g bio nesířených rozinek
  • 400ml kokosového mléka  v plechu REAL

Vafle

  • 200g jáhlové směsi
  • 60g pohankové mouky hladké
  • 90ml mandlového mléka Provamel
  • 1 lžíčka kypřícího prášku
  • nesířené bio rozinky dle chuti
  • borůvky dle potřeby

kešu tvaroh naleznete zde: http://navlnechuti.cz/jahlovy-kesu-kokos-tvaroh-s-rozinkami-a-mandlovym-mlekem/

Příprava

Jakou svačinku si dnes připravíme?
Jelikož mi zbyl základ na přípravu jáhlového tvarohu, rozhodla jsem se jej zužitkovat. Původně to měly být lívance, ale nechtělo se mi stát u plotny a hlavně těsto z jáhel se špatně propéká, rozhodla jsem se pro vafličky, které jsem upekla v troubě.
Tyto vafličky vás překvapí svojí přirozenou sladkostí díky přidaným rozinkám a nádechem do tvarohova.

Já měla základ pro těsto připravený, pokud nemáte, nevadí je to poměrně rychlé. 
Základ je vyroben z jáhel, rozinek a kokosového mléka z plechu.

Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Jáhly následně vložíme do hrnce, přidáme rozinky, otevřeme si plechovku kokosového mléka a celý obsah i s tekutým podílem přidáme k jáhličkám a zamícháme. Neděste se tuhé konzistence kokosového mléka, vařením se rozpustí. Celou směs přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme vodu, aby se nám jáhly nepřichytily. Vzhledem k tomu, že budeme jáhly pasírovat, bude ideální je lehce rozvařit a pokud to situace umožní, odvařit co nejvíce tekutiny.

Uvařené jáhly přiklopíme na 10 minut a necháme vsáknout zbytek tekutin, následně celou směs rozmixujeme a přepasírujeme.

Do vzniklé směsi přidáme 90ml mandlového mléka, 60g pohankové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku a nesířené rozinky, já dala přibližně 3 hrsti, celou směs důkladně promícháme.

Vzniklým hutnějším těstem naplníme silikonovou formu na muffiny a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit, bude mokřejší, ale nesmí být lepivé a zůstávat na špejli.

Po upečení necháme vychladnout, podáváme s oblíbeným ovocem, já využila zásob borůvek z mrazáku, které jsem si nechala venku povolit. Navíc jsme si dopřáli k vafličkám jáhlový kešu tvaroh, který nám ještě zbyl z ovocných knedlíčků.

 Toto těsto jsem ve vaflovači nezkoušela, potřebuje více propéct, mohou být použité i formy na muffiny, bábovičky, nejlépe silikonové.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 60 minut

 

Připravoval jsem pro syna a neměla jsem potřebu víc sladit, rozinky dodaly těstu velmi příjemnou nasládlou chuť, pokud máte rádi sladké, přidejte si do těsta pyré z banánu nebo datle, které namočíme předem a následně rozmixujeme. Pokud připravíte z celé dávky 120g jáhel, 30g rozinek bio nesířené, 400ml kokosového mléka v plechu, odhaduji kolem 8 vaflí. Pokud budete připravovat z celé dávky, nezapomeňte navýšit poměr mouky, mléka a kypřícího prášku o 1x tolik.