Kešu pomazánka se šmakounem, cibulí, pažitkou, červenou paprikou a limetkou alá“Rozhuda“

Ingredience

  • 50g přírodního Šmakouna – sušený bílek, lze případně při alergii na vejce vynechat a přidat ořechy
  • 2 hrsti kešu ořechů
  • himalájská sůl dle chuti
  • Bio Českého Ghíčka, alsan bio či jiný tuk dle chuti
  • lahůdková maďarská paprika Grešík (nepálivá) dle chuti, přibližně 1 čajová lžička
  • 1 malá cibulka nebo šalotka
  • pažitka dle chuti
  • mandlové mléko na naředění požadované konzistence dle potřeby
  • limetka dle chuti – 1/2
  • trošku sladidla dle vlastní chuti
  • pepř čtyř barev dle chuti, dětem můžeme vynechat

Příprava

Každý den synovi chystám do školky svačinku, tentokrát jsem koukla na jídelní lístek a vidím pomazánka – ROZHUDA, „tak to jsem v koncích“, řekla jsem si, ale pak jsem popřemýšlela a řekla jsem si, že by to mohlo jít a že výsledek by nemusel být vůbec špatný. Tak tedy musím říct, že výsledek není špatný… Je naprosto famózní a je to obrovská dobrota, takto pomazánka rozhodně stojí za vyzkoušení, luxusní pomazánka, kterou rozhodně zařadím pravidelně, a to i na oslavy.

 

Den předem si namočíme kešu ořechy, druhý den je slijeme a propláchneme, vložíme do mixéru kam přidáme najemno nakrájenou cibulku, pažitku, povolený tuk, najemno nastrouhaného Šmakouna, trošku soli, papriku, mandlové mléko. Vše pořádně našleháme, dle vlastní chuti dochutíme limetkovou šťávou, cukrem, pepřem. Kešu ořechy hodně sají tudíž s tím musíme počítat, do druhého dne něco málo vypijí, tudíž se lehce konzistence změní.

Pomazánku dáme vychladit a pak jen vychutnáme s oblíbeným pečivem, můžeme si přidat kapii či salát.

 

Poznámka

Počet porcí: přibližně 220g pomazánky.

Čas přípravy: 20 minut bez máčení ořechů

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko

 

PŘÍRODNÍ ŠMAKOUN

Složení

vaječný bílek 95% , voda, přírodní aroma , jitrocelová vláknina, jedlá sůl
Alergen : vaječný bílek

 

Více na: https://www.smakoun.eu/produkty/smakoun-klasik/