Kuskus s omáčkou z polníčku, bílé ředkve, cibulové zeleniny, bazalky na Českém Ghíčku

 

 Ingredience

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 1 bílá ředkev
  • 1 banánová šalotka
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 listy čerstvé bazalky
  • hrst polníčku
  • 250ml mandlového mléka Provamel
  • 60g kuskusu (není vhodný pro bezlepkovou dietu, zvolte jiný druh přílohy – bezlepkové těstoviny, jáhly, kukuřičný kuskus atd.)

 

Příprava

Tato omáčka vznikla úplně náhodou, připravovala jsem přeliv na zapékanou zeleninu, a když jsem jej ochutnala, tak moje chuťové pohárky zaplesaly.

Na Českém Ghíčku si orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme najemno nastrouhanou bílou ředkev, přilijeme mandlové mléko a vaříme do změknutí ředkve. Když je ředkev měkká, přidáme prolisovaný stroužek česneku, prohřejeme a ke konci přidáme hrst polníčku, který jsem již nevařila, rozmixujeme. V případě potřeby naředíme mandlovým mlékem do požadované konzistence.

Podáváme s kuskusem, který zalijeme horkou vodou, přiklopíme a necháme vsáknout vodu.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko