Losos v cizrnovém těstíčku s bylinkami a šťouchaným bramborem

 

 Ingredience

  • 200g lososa
  • cizrnová mouka hladká dle potřeby
  • 4 lístečky bazalky
  • špetka sušené petrželové natě
  • tymián dle chuti
  • 1/2 limetky
  • 1/2 citronu
  • sůl dle chuti
  • voda dle potřeby
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • olivový olej dle potřeby
  • Ghí dle potřeby

Příprava

Rybičky my rádi a losos patří mezi naše nejoblíbenější. Neustále přemýšlím jak jej připravit, aby nás neomrzel. Dlouho jsem si hrála s představou, že mu opatřím nějaký župánek v podobě těstíčka, a když jsem začala experimentovat s cizrnovou moukou, tak mě blesknul hlavou nápad a župánek byl na světě.

Filet lososa omyjeme, osolíme, lehce pokapeme šťávou z citrónu a limetky, posypeme špetkou tymiánu, přiklopíme alobalem a necháme odležet dvě hodiny. Připravíme si těstíčko, ve kterém lososa obalíme. Na těstíčko budeme potřebovat šťávu z limetky, citrónu, pár lístečků bazalky, špetku sušené petrželky, tymián, vodu a cizrnovou mouku. Z uvedených surovin vytvoříme hustější těstíčko, ve kterém celého lososa obalíme. Dáme na rozehřátou pánev s olivovým olejem, kůží dolů, a rovnoměrně opečeme ze všech stran. Podáváme se šťouchaným bramborem. K uvařeným bramborám přidáme na Ghí orestovanou cibulku, dosolíme a promícháme.

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1110836