Ovesný arašídový dort s čokoládou (tyčinky, muffiny)

Ingredience

základ

  • 150g jemných ovesných vloček lze zakoupit rovněž bez lepku (já nejraději používám Kölln výběrové ovesné vločky, bohužel nenesou označení bezlepkové)
  • 60g datlové pasty
  • 50g kakaového másla Troubelice (případně kokosového oleje)
  • 5 lžic javorového sirupu

můžeme přidat navíc

  • 1 hrst kešu ořechů
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 50g přírodního Šmakouna – není vhodný pro alergiky na vaječný bílek či vegany, kvalitní zdroj bílkovin, navýší výživovou hodnotu

zdobení

  • čokoláda na vaření Vivani dle potřeby či jinou kvalitní čokoládu, případně Ghítela – není vhodná pro vegany – obsahuje med a Ghí
  • 4-5 hrstí pražených arašídů
  • 1 1/2 lžíce kokosového oleje
  • javorový sirup či med (vegané javorový siirup či jiné sladidlo)

Příprava

V poslední době ujíždíme na arašídech a měla jsem strašnou chuť na kombinaci kakaového másla, čokolády, arašídů a vzniklo toto :D. Je to naprosto famózní záležitost a neskutečně žravé :D:D. Úžasné na tom je, že si můžeme připravit tento dezert jako dort, tyčinky, na plech, muffiny, prostě dle vlastních možností a fantazie. Do základu korpusu si můžeme přidat co zrovna máme, samozřejmě lze tvořit i kombinace se sušeným ovocem, každému dle vlastní chuti. Je to úžasná rychlovka, kterou zvládne každý a udělá hodně parády když čekáte nečekanou návštěvu a potřebujete něco rychlého.

 

Na pánev nasypeme ovesné vločky, krátce zamícháme nasucho, přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo, (lze použít i kokosový olej, ale chuť kakaového másla je intenzivní po kakau) najemno nastrouhanou datlovou pastu, javorový sirup, krátce prohřejeme, zamícháme, vysypeme do mísy a počkáme dokud se do směsi bude moci sáhnout rukou. Když je směs měně teplá vše pořádně s pomocí rukou spojíme a propracujeme, můžeme přidat další suroviny, já si přidala nalámané kešu a vlašské ořechy. Vzniklou směs upěchujeme do dortové formy, kterou si vysteleme pečícím papírem (lze použít jakoukoliv formu, silikonovou, na plech či vytvarovat tyčinky, to už je na vlastní kreativitě.

Upěchovanou směs polijeme čokoládou na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, případně můžeme potřít Ghítelou, která se sem skvěle hodí či jinou pomazánkou – arašídové máslo…, já měla tentokrát chuť na čokoládu a Ghítelu mi malý snědl :D.

Nasucho si prohřejeme na pánvi pražené arašídy, nasypeme je do čokolády, rozehřejeme si ve vodní lázni kokosový olej, do kterého přidáme javorový sirup či med, nebude se pojit, tak se toho neděste a přelijeme opražené arašídy, hotovo, takto vzniklou hříšnou dobrůtku dáme zatuhnout do lednice a čekáme!!! Je to dlouhé čekání 😀 nedočkavci dají krátce do mrazáku.

Před samotným krájením necháme chvíli stát na kuchyňské lince, ale nedočkavci si poradí a přeci jen si kus odříznou.

 

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: použita forma o průměru 17 cm

Čas  přípravy: 30 minut

 

Jemné ovesné vločky

 

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.