Pohankový sen s karobem, kokosovým mlékem a lískovými ořechy

 

 Ingredience

  • 100g pohankových vloček
  • 1,5 hrnku rýžovo-kokosového mléka
  • 4 lžíce karobu
  • 100g mletých lískových oříšků
  • celé lískové ořechy na ozdobení
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce Vivani hot chocolate vegan na posypání

Příprava

Zároveň mlsná, inspirace a bolest zubu mě dohnala opět k experimentu a musím říct, že je fakt úžasný.

Pohankové vločky zalijeme rostlinným mlékem, přivedeme k varu, přidáme karob.
Povaříme 10 minut a ke konci přidáme mleté lískové oříšky. Já dala 3 polévkové lžíce.
Naplníme do sklenic, necháme chvíli vychladnout, posypeme mletými ořechy, ozdobíme čokoládou a celými lískovými oříšky.

Dobrou chuť!

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 20 minut

 

Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde rostlinné mléko

Verze pro dospělé: stejný postup jen před finálním zdobením přidáme BAILEYS CRÉME CARAMEL dle chuti.

Pokud neseženete mnou zmíněnou Vivani kousky čokolády na posypání použijte jinou kvalitní čokoládu a nastrouhejte ji např. Lifefood 80%.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.