Polévka s nádechem Asie

 

 Ingredience

  • 5-6 lžic Českého Ghíčka
  • 1 kg dýně hokaido
  • 100g pórku
  • 1 šalotka
  • 3 lžíce medu
  • kokosové mléko dle potřeby
  • mletý kardamon dle chuti
  • zázvor dle chut
  • koriandr dle chuti
  • himalájská sůl
  • 1 cibule na ozdobení
  • šťáva z pomeranče dle chuti
  • 1,5litru vody

Příprava

Už se nám krátí zásoby dýní, které vypěstovali náš dědeček s babičkou. A já už delší dobu plánuji pečenou dýni. Narazila jsem na zajímavý recept, který jsem chtěla vyzkoušet. Já nikdy nevařím podle receptu a tak došlo na drobnou úpravu.

Dýni si očistíme, omyjeme, neloupeme. Dáme do zapékací mísy, osolíme, potřeme Českým Ghíčkem, které si necháme rozpustit. Asi tak 4 polévkové lžíce. Posypeme jemně mletým kardamonem a koriandrem. Potřeme medem, promícháme, přiklopíme. 
Dáme do trouby a pečeme na 150°C asi tak 30 minut.
Bílou část pórku orestujeme společně s pokrájenou šalotkou na Českém Ghíčku. Přidáme dýni, zalijeme vodou. Přidáme nastrouhaný zázvor, kokosové mléko a vaříme podle potřeby. Já vařila 45 minut. 
Polévku po té rozmixujeme a přepasírujeme, dochutíme šťávou z pomeranče.
Kdo chce, může zjemnit například rýžovou smetanou Soyatoo, já jsem pro zjemnění přidala ještě 1 lžíci Ghíčka a vyšlehala.

Podáváme s orestovanými kroužky cibule.

Poznámka

Pokrm vhodný pro:  vegetariány, bez BKM, lepku, vajec,

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 90 minut

Pro děti od 1 roku

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

Inspirovala jsem se na webu lidovky.cz.