Polévka z bílého a zeleného chřestu, kořenové zeleniny a pórku

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 100g zeleného chřestu
  • 100g bílého chřestu
  • 170g pórku
  • 70g mrkve
  • 1 petržel
  • 1 vjece
  • sůl dle chuti

Příprava

Chřestová sezóna bude brzy v plném proudu a ani já neodolala, když mi teta volala, že má možnost mi jej dovést, neváhala jsem ani vteřinu, polévka z chřestu je výborná a ráda pracuji se sezónní zeleninou.

Na Ghí orestujeme pokrájenou mrkev, pórek, petržel, zalijeme připraveným vývarem z chřestu, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidáme uvařený bílý a zelený chřest, rozmixujeme do hladka, přepasírujeme a přidáme rozkvrdlané vajíčko a ještě krátce povaříme.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

Bílý chřest jsem oloupala, u zeleného jsem jen odlomila dřevnaté konce a i ty jsem použila pro přípravu polévky, chřest jsem vařila 15 minut. Po uvaření jsem jej vložila do studené vody a vývar z něj použila na základ polévky. Dřevnaté konce jsem do polévky nepřidala.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/