Pufovaná pohanka s vlašskými ořechy, medem, mandlovým mlékem a jahodami

 

 Ingredience

  • 30g nalámaných vlašských ořechů
  • 20g pufované pohanky
  • 1 lžíce medu
  • mandlové mléko dle potřeby

Příprava

Jak nakopat chřipku aneb bleskurychlá snídaně. Původně jen pro mě, ale náš malý strávníček chtěl ochutnat a moc mu šmakovalo. Máme další alternativu zdravé snídaně či svačinky, která rovněž posílí imunitu.

Veškeré ingredience smícháme dohormady, promícháme a zalijeme mandlovým mlékem, ozdobíme jahodami.

Poznámka

Med můžete nahradit jiným sladidlem, dětem např. přidat jen banán či jiné ovoce.

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 10 minut

Mandlové mléko si můžete připravit doma více zde: mandlové mléko

Pufování je způsob připravování pokrmů, při kterém dochází k nabývání surovin co do velikosti. Způsob tohoto druhu přípravy pokrmů se využívá u surovin jako jsou např.: rýže, žito a mnoho dalších zástupců obilovin. V Anglii, odkud název pochází, výraz puffed znamená odulý či opuchlý. Jídlo připravované metodou pufování se hojně využívá při zdravé výživě a dietách. Pufování probíhá v expanzní formě (mikrovlnná trouba apod.) za vysokého tlaku a teploty od 150 °C a víc. Dochází tak k vypařování tekutin z pufované suroviny. Tento způsob přípravy pokrmů trvá několik málo sekund a výhodou je, že surovina neztrácí na látkách, které obsahuje.

Význam pufování

  • zvyšuje stravitelnost narušením škrobu a bílkovin
  • zvyšuje nutriční hodnotu výrobků
  • dochází k nárůstu vlákniny
  • zvyšuje se hygienická hodnota, výrobek je mikrobiologicky čistý
  • poškození termolabilních látek (vitamíny, minerální látky aj.) je minimální – proces trvá jen několik sekund

Pufované výrobky se vyznačují

  • nižší energetickou hodnotou,
  • dlouhou trvanlivostí,
  • nízkým obsahem cholesterolu,
  • příznivými účinky na činnost trávicí soustavy,
  • sníženým obsahem soli resp. sodíku,
  • časově nenáročnou přípravou,
  • jsou bez přidaných aditiv a konzervačních látek,
  • jsou určené pro určité věkové kategorie populace a nejrůznější typy diet.