Vanilkový pohár s banánem a kakaovým práškem (univerzální – zmrzlina, krém)

Ingredience

  • 1kokosové mléko v plechu REAL 400g
  • 4 zmrzlé banány (čerstvé banány necháme tak jak jsou a dáme do mrazáku bez loupání)
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 2-3 lžičkykakaového prášku
  • já nepřidávala sladidlo navíc, ale můžeme případně dosladit javorovým sirupem či medem

zdobení

  • nastrouhaná vysokoprocentní čokoláda
  • kakaový prášek Troubelice
  • či čerstvé ovoce

Příprava

V létě řeším svačinky velmi snadno a to čerstvou zeleninou, ovocem, prostě co zahrada nabízí. Potřebovala jsem uvolnit místo v mrazáku pro borůvky a zmrzlé banány musely ven. Byla půlnoc a já stála nad zmrzlými banány a říkala si co s nimi. V těchto vedrech k padnutí se ochlazení hodí a tak jsem se nejdřív pustila do přípravy zmrzliny, ale když jsem vzniklou dobrotu ochutnala rozhodla jsem se i pro pohár, tato svačinka je strašně snadná a rychlá a zároveň nabízí celou řadu obohacení.

Do tohoto poháru můžeme přidat a tím pádem velmi zvýšit jeho výživovou hodnotu například avokádo, předem namočené kešu ořechy, mandle, nastrouhaného přírodního šmakouna (jen upozorním, že šmakoun je vyroben z vaječného bílku, tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu a vegany) a vše společně rozmixovat, vždy vznikne světlý základ, který můžeme nadále obarvit kakaovým práškem či rozpuštěnou čokoládou na vaření, kterou necháme vychladnout a pak přidáme do tmavé části a je to naprosto luxusní čokoládový dezert, navíc tím získáme vždy novou příchuť.

Tento základ, který jsem připravila se hodí nejen na dezert, ale i zmrzlinu či krém. Pro přípravu krému stačí přidat rozpuštěné vychlazené kakaové máslo, prostě vše musí mít stejnou teplotu, dát zachladit před plněním do lednice a je hotovo, snadný, rychlý krém.

 

A co budeme potřebovat k přípravě tohoto dezertu? Banány dáme zamrazit, využívám této možnosti vždy když vidím, že banány nestihnu zužitkovat. Když potřebuji vyndám, nechám chvíli povolit, oloupu, nakrájím na menší kousky, přidáme kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu, nešetřete na sobě a zkuste sehnat 80% kokosové mléko, které prostě nemá chybu a je složené pouze z kokosové dužiny a vody, žádné zahušťovadla a jiné zbytečnosti.

Přidáme vanilku z vanilkového lusku případně vanilkové aroma napřiklad Grešík, bohužel v létě je vanilka velmi drahá, já si vždy v zimě udělám zásobu.

Vše společně rozmixujeme dohladka s pomocí tyčového mixéru. Rozdělíme si krém na dvě části, jednu část ponecháme světlou a druhou obarvíme kakaovým práškem a stačí již jen naplnit do pohárů a nazdobit čerstvým ovocem a nebo posypat kakaovým práškem a nastrouhanou čokoládou.

A dáme pořádně vychladit do lednice, přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

 

Výhodou zmrzlého banány je, že dále nehnědne a krém pak není šedivý, dezert jsem měla přes noc v lednici a krém barvu nezměnil.

 

Počet porcí: 1 dezert a 4 zmrzliny

Čas přípravy: 10 minut

 

Kokosové mléko REAL 80% k dostání většinou v Německu, ale už se začíná objevovat i u nás.