Zapečený květák s mrkví, cibulkou a quinou dvou barev a MAHÁ kořením

 

 Ingredience

  • 2 lžíce Českého Ghíčka
  • 1 a 1/2 lžičky Mahá koření
  • koření baby gril RAMRAM dle chuti
  • 30g quinoy světlé
  • 30q quinoy červené
  • 1 menší květák
  • 3 mrkve
  • 2-3 stroužky česneku
  • 3 šalotky
  • 1 bílá cibule
  • mořská sůl dle chuti
  • bazalka na ozdobu

 

Příprava

Quinou jsme si zamilovali a nejlépe když se spojí dva druhy dohromady. V lednici zůstalo něco málo zeleniny, ale květáček jsem si šetřila právě na tuto dobrotu, chtěla jsem vyzkoušet Mahá koření a musím říct, že mě velmi překvapilo a určitě se k němu budu ráda vracet.

Očistíme, pokrájíme mrkev, květák rozeberem na růžičky a společně uvaříme v páře. Mezitím si pokrájíme cibule, orestujeme je na Ghí a během restování přidáme Mahá koření, které se tak otevře a je výraznější, lepé tak vynikne jeho chuť. Ke konci restování přidáme na jemno pokrájený česnek a krátce prohřejeme. Quinou propláchneme a dáme vařit. Po uvaření dáme quinou do zapékací mísy, přidáme orestovanou cibulku s Mahá kořením a česnekem zeleninu uvařenou v páře, přisypeme baby gril koření, dosolíme a vše společně promícháme. Přiklopíme a dáme do rozehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 30 minut bez odklopení.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

 

Více o obilovině zde: quinoa

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Mahá koření

Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.

Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.

Použití – orestování na oleji

Intenzivnější chuť získáme, když Mahá koření krátce orestujeme (otevření) na oleji, podobně jako když pracujeme se sladkou paprikou. Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, guláše, špenátu, karbanátku, luštěninových, zeleninových či houbových jídel. Zvýrazní chuť bramborového nebo zelného salátu, či pomazánek.

Použití přímo

Koření sypeme přímo do pokrmu, do pomazánek, do vody na vaření brambor. Přidáváme do těst na slané pečivo a chleba apod.

Čaj z připravený z Mahá koření

1/2 čajové lžičky Mahá koření, 250 ml vody necháme přejít varem a 5 minut vyluhujeme.

Složení Mahá koření

Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.

Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.