Ingredience
- 1-2 banány
- 1 hruška
- 2 hrsti borůvek
- 80g amarantu
- voda dle ptořeby
- kokosová smetana Soyatoo ke šlehání – dle potřeby (případně rýžová soyatoo)
- jahody na ozdobení
Příprava
Amarant se stále drží mezi TOP obilovinami našeho strávníčka. Je pravda, že je chutí velmi výrazný a je třeba jej kombinovat s výraznými ingrediencemi. Amarant je skvělým zdrojem železa, obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď, z vitaminů jsou pak zastoupeny některé ze skupiny B, vitamin E, tuky jsou z velké části tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Amarant má jemnou oříškovou chuť, vhodný je jako příloha, nasladko do kaší.
Amarant propláchneme a dáme vařit. Při vaření prská, takže podléváme a mícháme, a pokud možno vyvaříme co nejvíce vody, jinak by amarant byl po spojení s ostatními surovinami tekutý. I když i tomu se dá pomoci přidáním chia semínek. Osvědčilo se mi přivést amarant k varu a pak stáhnout, přiklopit a občas míchat. Vaříme přibližně 20 minut. Po uvaření přidáme banán, hrušku, borůvky a vše rozmixujeme, naplníme do pohárů, ozdobíme smetanou a jahodami.
Poznámka
Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut
Více o amarantu se dočtete s sekci články: amarant