Ingredience
- České Ghíčko dle potřeby
- 1 malá brokolice
- 160g mraženého špenátu
- 1/2 bílé cibule
- 1/2 menší očištěné cukety
- 1 stroužek česneku
- 30g pórku
- 60g amarantu Adveni
- řepkový olej pár kapek
Příprava
Amarant neboli laskavec je jednoletou rostlinou, která má výhodné nutriční složení díky vysokému podílu kvalitních bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, řady vitamínů a minerálů. Amarant se používá v lidovém léčitelství a doporučuje se při prevenci a léčbě řady onemocnění (např. celiakie, cukrovka, obezita, vysoký cholesterol). Amarant má vyvážený podíl aminokyselin, obsahuje až dvakrát více bílkovin než běžné obiloviny. Svým složením se protein amarantu blíží spíše živočišnému než rostlinnému proteinu. Amarant je vhodný pro redukční dietu a diabetiky, protože má velmi nízký glykemický index. Amarantové semeno je také zdrojem nenasycených mastných kyselin a tukové látky skvalenu. Skvalen reguluje metabolismus tuků, zvyšuje imunitu, snižuje cholesterol a má výrazné antioxidační účinky. Zastoupení mikroživin je v amarantu také výhodné – obsahuje provitamín A, betakaroten, vitamín C, B a vyšší podíl minerálních látek – vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo.
Jelikož obsahuje squalen a lysin, dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Podporuje prevenci a léčbu zácpy či rakoviny tlustého střeva. Mnoho sportovců užívá amarant jako hlavní či doplňkovou součást jejich stravy pro tvorbu svalové hmoty, a to díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vitamínů. Navíc je přirozeně bezlepkový.
Zeleninu omyjeme, brokolici, cuketu a pórek uvaříme v páře. Na Ghí si orestujeme bílou cibulku, přidáme povolený špenát a pokrájený česnek, prohřejeme a rozmixujeme. Než se nám v páře udělá zelenina, uvaříme si amarant. Propláchnutý amarant vaříme ve dvojnásobném množství vody cca 30 minut a necháme pod pokličkou dojít. Před konzumací zakápneme kvalitním olejem, já použila řepkový bio.
Amanrat lze konzumovat také na sladko například v podobě dezertu s ovocem. Je velmi výrazný takže je dobré jej kombinovat s výrazným ovocem, skořicí či kardamonem.
Poznámka
Počet procí: 3
Čas přípravy: 30 minut
Více o amarantu se dočtete zde: amarant
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Dneska jsem se rozhodla udělat amarant jako přílohu k masu a zelenině (vlastně trochu podobný recept) a musím říct, že mě strašně překvapilo jakou kašovitou konzistenci má. Ještě, že se toho nebojíte a najdou se u vás recepty ze všeho zdravého co člověk najde, což je velmi inspirativní… aspoň vidím na foto, že jsem snad nic nepokazila (teda snad 🙂 )…
Krásný den, Lucie ano určitě nic jste nepokazila, amarant má kašovitou konzistenci, jsem moc ráda, že se i vy nebojíte zkoušet, jsou lidé, kteří se amarantu bojí pro jeho výraznější chuť, která se dá v příloze hravě upravit v podobě česneku. Malému moc chutnají dezerty připravené právě z nej, já osobně mám raději vločky nejsou tak výrazné a nebo si namíchám dezert a přidám jáhly, malému moc chutná a to mě velmi těší je to výživově velmi zajímavá obilovina. Velmi mě vaše zpráva potěšila a jsem ráda, že recepty inspirují.