Cizrnové tortilly se šmakounem, hraškou a Ghíčkem

Ingredience

Těsto na 4 tortilly

  • 150g hladké špaldové mouky
  • 100g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 140ml horké vody
  • 50g Českého Ghíčka Bio (přepuštěné máslo)
  • 1 lžička himalájské soli

 

Cizrnovo-šmakounové kuličky

  • 100g přírodního šmakouna (nebo šmakona Mexico)
  • 4 polévkové lžíce cizrny Bonudelle
  • hraška pikantní na obalování dle potřeby
  • 2-3 lžičky barbecue koření bez glutamanu
  • pikantní hraška na obalování dle potřeby
  • voda
  • olivový olej dle potřeby

 

Zeleninová náplň

  • rajčata dle potřeby
  • jarní cibulka dle potřeby
  • ledový salát
  • červená paprika
  • olivový olej na zakápnutí zeleniny

 

Příprava

Tři ryze české výrobky na jednom talíři. Naprosto dokonalá chuť, šmakounových kuliček, kterou si zamilujete. Už delší dobu si pohrávám s myšlenou na bezmasé tortilly, nikdy bych nevěřila, že to bude taková dobrota, určitě vyzkoušejte, nebudete litovat.
Tortilly připravíme jednoduše, prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny, prohněteme, vyválíme a opečeme na sucho z obou stran, případně pokapejte pánev vodou, mnohem lepší, lépe se pak balí.

 

Cizrnovo-šmakounové kuličky připravíme jednoduše. Pokrájíme si šmakouna na menší kousky, rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cizrnou, přidáme koření, uplácáme dle libosti kuličky nebo válečky a obalíme je v těstíčku z pikantní hrašky, opečeme na pánvi na olivovém oleji. Můžeme připravit i v troubě, ale já bohužel neměla tolik času. Těstíčko připravíme jednoduše, postupovala jsem dle návodu na obale, smícháme pouze pikantní hrašku s vodou a zamícháme.

Teplou tortillu si potřeme dresinkem, můžeme použít tatarku, bílý jogurt, co vás napadne a nebo jen tak a naplníme směsí zeleniny a cizrnovo-šmakounovými kuličkami.

Dresink při ABKM http://navlnechuti.cz/vegan-zalivka-dresink-ci-dip/

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

Složení koření RAMRAM barbecue: sůl, paprika, česnek, cibule, drcený kmín, zeleninový vývar bez glutamanu.

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska