Cizrnový pohár s banánem, karobem a vanilkou

 

 Ingredience

  • 150g cizrna Country Life
  • 4 lžíce karobu
  • 4 sušené datle
  • 1 vanilkový lusky – vanilka z něj
  • 4 banány
  • řasa wakame-velikost poštovní známky
  • 250ml mandlového mléka Provamel
  • jahody na ozdobení
  • Baileys Créme Caramel (pro ABKM a vegany nevhodné, nahradíme např. bourbonem)
  • Tahini-světlé dle chuti
  • voda dle potřeby

Příprava

Na tento dezert jsem se třásla a přemýšlela jsem o něm několik dní. Měli jsme osmi hodinovou odstávku od elektřiny, takže jsem měla dost času popřemýšlet jak jej připravit, a už jsem hořela nedočkavostí, jak bude chutnat. Cizrna ve spíži už nějaký čas ležela, manžel dovezl čerstvé krásně žluté banány a čerstvé jahůdky ty nemohly jako ozdoba chybět. Já jsem zvyklá na rychlo dezerty. Tento zabere trošku více času, ale výsledek stojí za to. Tento dezert si zamilujete obzvlášť po vylepšení BAILEYS CRÉME CARAMEL.

Dětská verze:
Cizrnu propláchneme, namočíme do sklenice s vodou na 8-12 hodin. Cizrnu dáme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme 1-1,5 hodiny společně s pokrájenými datlemi, zrníčky z vanilkového lusku, řasou wakame, podle potřeby doléváme vodu.
Pokud zůstane v hrnci hodně vody, tak ji odlijeme. Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s mandlovým mlékem. Mandlové mléko přiléváme postupně dle konzistence, já dala 250ml. Pak přidáme karob, banány a rozmixujeme do hladka.

Naplníme do pohárků a ozdobíme jahodami.

Do dospělé verze jsem si navíc přidala BAILEYS CRÉME CARAMEL dle chuti a Tahini.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 90 minut

Řasa wakame je bohatým zdrojem minerálů např. vápníku více zde: řasy

 

Tahini – tradiční krémovitá pasta z pečlivě vybraných upražených a namletých loupaných BIO sezamových semínek. Tahini je ideální k namáčení či mazání. Také se používá jako surovina v orientální kuchyni, třeba při přípravě hummusu.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.