Cuketový švestkový koláč s mákem

Ingredience

  • 180g cukety
  • 200g špaldové mouky polohrubé
  • 50g Českého Ghíčka či jiného tuku
  • 150g panely či jiného sladidla
  • 220ml mandlového či jiného rostlinného mléka
  • 100ml vody
  • 50g mletého máku
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilka z jednoho vanilkového lusku nebo vanilkový cukr

Zdobení

  • vypeckované švestky dle potřeby

 

Příprava

 

Dostali jsme mega obří cuketu, stále ukrajujeme, ukrajujeme a stále nejsme na konci. Tak jsme kousek zužitkovali i zde do tohoto koláče, stejně tak švestky bylo třeba upotřebit, a tak se koláč krásně složil postupně sám. Mák nám moc chutná a v kombinaci se švestkami nelze udělat chybu a Ghí je sázka na jistotu.

 

Příprava je rychlá, koláč jsme dělali s Tomíkem společně než jsme šli spát. Cuketu očistíme, nastrouháme najemno a vymačkáme. K vymačkané cuketě přidáme ghí, cukr, vanilku, rostlinné mléko, vodu, nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mákem, důkladně vše zamícháme.

Těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Teď už jen nakrájíme švestky, které zbavíme pecek a sem tam do těsta pohodíme. Když máme připraveno vložíme formu do trouby a pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

 

Poznámka

Počet porcí: průměr formy 25 cm

Čas přípravy: 60 minut