Dětská hovězí směs na cibulce s mrkví, pórkem a jáhličkami s pažitkou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 150g hovězí zadní maso – ořech
  • 1 cibule
  • 3 střední mrkve
  • 50g pórku
  • 1 lžíce cizrnové mouky hladké
  • 40g jáhel
  • voda dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • pažitka dle chuti

Příprava

Dnes jsem měla v kuchyni docela šrumec. Dopoledne jsem trávila na úřadech a dostala jsem se domů kolem jedenácté hodiny. Ještě, že naše dítko má na oběd polévku, kterou jsem měla připravenou z předchozího dne a hlavní chod až se vyspí. Máme doma medvídka, který mi dopřává dost času na vaření. Dokáže chrnět dvě, tři hodiny a tak jsem měla dost času.

Na Českém Ghíčku si orestujeme cibuli, přidáme na kostičky pokrájené hovězí, osolíme a maso necháme zatáhnout, zalijeme vodou a vaříme. Když je maso měkké, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev a když je měkčí přidáme na kolečka pokrájený pórek. Rozkvrdláme si ve studené vodě cizrnovou mouku a omáčku s ní zahustíme, krátce povaříme. Podáváme s uvařenými jáhličkami. Jáhly propláchneme a spaříme několikrát horkou vodou. Vaříme 15-20 minut, stáhneme z plotny, necháme přiklopené a před podáním přidáme posekanou pažitku a z jáhel vytvarujeme kuličky.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 90 minut

Některé děti s ABKM netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit.

Cizrnovou mouku můžeme nahradit pšeničnou moukou.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/