Dětská verze zelňačky z hovězího masa a vývaru

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 2 šalotky
  • 250 g hovězího zadního masa
  • 2 litry vývaru
  • 1 sáček kysané zelí Efko
  • kmín dle chuti
  • 5 malých brambor
  • 1 rýžová smetana Soyatoo
  • 1 mrkev
  • 2 petržele
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobokový list
  • himalájská sůl dle chuti
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • voda dle potřeby

Příprava

Zelňačku miluju a byla pro mě velkou výzvou, protože jsem ji ještě nezkoušela s náhražkou smetany, ale s Českým Ghíčkem prostě vše chutná jak pohádka. Tahle polévka byla úžasná. Strašně jsme si šmákli a náš malý strávníček pomlaskával a křičel mňami a když dojedl svoji porci polévky utíkal k tatínkovi a prosebně žebral, aby mu tatínek dal ještě z jeho talíře.

Nejdříve si připravíme vývar. Maso zalijeme vodou cca 4 litry. Přidáme nové koření, bobkový list, mrkev, petržel, osolíme. Já vařila 1,5 hodiny. Vývar jsem použila ještě na další polévku. Zbylo mi 1,5 litru vývaru na další základ polévky.

Postup přípravy polévky
Orestujeme si šalotku na Českém Ghíčku, zalijeme vývarem bez zeleniny jen čistý vývar bez masa. Přidáme zelí, osolíme, přidáme kmín. Vaříme 15-20 minut, přidáme brambory a vaříme do změknutí brambor a zelí. Pokud máte moučnaté brambory, přidejte je později. Ke konci přidáme smetanu soyatoo, přisladíme třtinovým cukrem. V případě potřeby dosolíme, dokmínujeme, dokyselíme či dosladíme, vše je závislé na druhu zelí. Já už nekyselila. Když je polévka hotová přidáme pokrájené maso. Dobrou chuť.

Poznámka

Pokrm vhodný pro:  bez BKM (některé děti netolerují bílkovinu obsaženou v hovězím mase je třeba zvážit), lepku, vajec

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 90 minut

Pro děti od 1 roku

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

3792normal